- Kolegij je sredinom prošle sedmice odlučio da se zaustavljaju sve aktivnosti u vezi sa zasjedanjem Skupštine KO SDA TK, a formirana je i Radnja grupa, koja će obaviti razgovore unutar Kantonalnog obrora - kaže za Faktor predsjednik SDA u TK Fahrudin Skopljak.

Prema njegovim riječima radnu grupu čine generalni sekretar SDA Halid Genjac i potpredsjednik stranke Mirsad Zaimović.

- Lično sam spreman da učinim sve da se prevaziđu razlike koje trenutno postoje unutar Kantonalnog odbora i da se sačuva jedinstvo SDA u Tuzlanskom kantonu. Razgovarat ću sa svima - rekao je Skopljak.

Sjednicu Skupštine KO SDA TK tražilo je više od polovine članova ovog stranačkog tijela, kao i sva četiri SDA-ova načelnika u TK.

- Za sazivanje sjednice Skupštine KO SDA potrebna je jedna trećina članova, a skupljeno je 50 potpisa, od ukupno 92 člana. Dakle, više od polovine. Ono što želimo je da predsjednik podnese izvještaj o radu jer Skupština nije zasjedala još od februara prošle godine, kada smo imali izbore za predsjednika - kaže načelnik Banovića i predsjednik Općinskog odbora SDA u tom gradu Bego Gutić.

Gutić kaže da se u međuvremenu mnogo toga desilo, a prema njegovim riječima posebno su značajni poraz na Lokalnim izborima i gubitak Vlade TK.

- Imamo loš odnos prema veoma važnoj grupaciji birača iz Podrinja, što je izazvalo turbulencije u Gradskom vijeću u Tuzli. Imali smo vanredne izbore unutar stranke u Srebreniku i Gradačcu mimo propisa, sve su to razlozi da se razgovara - navodi Gutić.

On za sebe kaže da nema ambicija da se kandidira za poziciju predsjednika KO SDA, a navodi da članovi Skupštine trebaju reći jesu li potrebne neke promjene.

- Treba nam revizija svih organa, da unaprijedimo rad i da se što bolje spremimo za naredne izbore. Ja sam lično lišen svake ambicije kada je u pitanju pozicija predsjednika, jedini cilj je jak i zdrav KO SDA na narednim Općim izborima - zaključio je Gutić.