Grlić Radman, koji je u petak obišao zagrebačku katedralu s kardinalom Josipom Bozanićem, kazao da je Puljić "simbol čovjeka koji je ostao u Sarajevu, koji je bio na raspolaganju svima i poštivao sve vjere".

- To se ne smije zaboraviti i sada da on bude nepravedno izložen linču... mi ne možemo ostati po strani - kazao je hrvatski ministar vanjskih poslova i dodao da vrhbosanski nadbiskup zaslužuje podršku.

Kardinal Puljić, koji će predvoditi u subotu misu u sarajevskoj katedrali Srca Isusova za blajburške žrtve, iskazao je zabrinutost za svoj život zbog netrpeljivih reakcija na taj događaj, prenosi Hina.

Najavu održavanja mise u Sarajevu u sklopu obilježavanja 75. obljetnice blajburške tragedije osudio je veliki broj političara u BiH ukuljučujući sva tri člana Predsjedništva BiH, gotovo sve veće politike stranke čije je sjedište u Sarajevu, a oštro su reagirali i Židovska zajednica BiH, Pravoslavna crkva te ambasada Izraela u BiH.

Oni smatraju kako je misa zapravo paravan za rehabilitaciju NDH i ustaša koji su tokom Drugog svjetskog rata počinili brojne zločine u Sarajevu u kojem je od 1941. do 1945. godine ubijeno više od deset hiljada građana. 

 Grlić Radman apelirao je u petak na "uključene u prozivanje kardinala Puljića" da "smire rječnik".

- Ne možemo biti po strani, ne možemo zanemariti ako se krše vjerske slobode - kazao je Radman i dodao kako svaka žrtva ima pravo na molitvu te kako je to stvar vjerskih sloboda i njihova poštivanja.

 Hrvatski ministar vanjskih poslova posjetio je da rezolucije Vijeća Evrope i Evropskog parlamenta koje osuđuju sve totalitarne režime.

- Jedno je borba protiv fašizma, a drugo su odmazde bez suda, posebno kada su u pitanju civili, smaknuća bez suda - kazao je.