Kantonalni ministar obrazovanja Almin Hopovac održao je sastanak s autoprijevoznicima USK, tokom kojeg je iznesena opredijeljenost za pomoć prijevoznicima i dogovoreno da se prijevoz učenika nastavi odvijati normalnim tokom.

- Vlada USK će u narednih nekoliko dana razmotriti način na koji se može prijevoznicima izaći ususret. Naravno u zakonitim okvirima - izjavio je ministar Hopovac.

Ministarstvo obrazovanja USK je interventnim sredstvima reagovalo i raspodjelom sredstava prema školama, kao i izmjenom odluke o centralizaciji nabavke ogrijeva omogućilo da škole nabavljaju energente (pelet) putem svojih postupaka javnih nabavki.

- Bili smo primorani tako postupiti jer se međunarodni tender koji je raspisan morao poništiti iz razloga divljanja cijena na tržištu, te iz razloga što su se ponuđači javili sa 114 posto većom cijenom od procijenjene vrijednosti javne nabavke. Ministarstvo je prema preporuci Komisije za javne nabavke, kao i prema odrebama Zakona o javnim nabavkama, moralo poništiti tender - pojasnio je ministar Hopovac.

Dodaje kako je Ministarstvo pored interventnih sredstava koja su raspodijeljena školama pokrenulo novu javnu nabavku s manjim količinama koje dobavljači mogu ispoštovati.

- Trenutno postoje dovoljne zalihe energenata zahvaljujući interventnim sredstvima prema školama - kazao je.