Smatra da je za javnost zbunjujuće da jedni političari proglašavaju prestanak opasnosti, dok njihovi stranački šefovi alarmiraju javnost i institucije zbog ponovnog rasta broja oboljelih.

Кaže da se to dešava zato što, umjesto struke, politika vodi glavnu riječ u toku ove epidemije.

- Potezi vlasti su usklađeni sa potrebama ubiranja političkih poena, a ne sa mjerama koje se primjenjuju u toku jedne epidemije - upozorio je Grbić, saopćio je SDS.

Apsurdno je, dodaje on, da imamo situacije da u danima sa istim brojem zaraženih u toku trajanja epidemije imate kontradiktorne mjere.

- Donedavno se protiv virusa na ulicama Banje Luke borila policija sa dugim cijevima, a sada se ludim popustima i svirkama na otvorenom pokušavaju motivisati ljudi da savladaju strah i izađu iz kuća - kaže Grbić, dodajući da nije logično da u relaksaciji mjera prednjači lokalna zajednica sa najviše oboljelih u BiH.

On kaže da kontradiktornim mjerama vlast nije zbunila samo građane, nego i funkcionere SNSD-a, pa su neki od njih nakon sastanaka, na kojem su doneseni zaključci da je situacija sa korona virusom postala zabrinjavajuća, produžili na šoping vikend.