open-navfaktor-logo
search
Završen konkurs
GRAS: Za direktora se prijavio i Avdo Vatrić jer je rečeno da se traže "nezavisni ljudi"
Među prijavljenim kandidatima je i Avdo Vatrić, aktuelni direktor ovog preduzeća, koje se godinama suočava sa velikim gubicima, lošim poslovanjem i problemima
20.06.2019. u 16:42
get url
text

Javni konkurs za izbor i imenovanje generalnog direktora KJKP GRAS je zatvoren, a kako saznaje Faktor, na adresu ovog preduzeća stiglo je pet prijava.

Među prijavljenim kandidatima je i Avdo Vatrić, aktuelni direktor ovog preduzeća, koje se godinama suočava sa velikim gubicima, lošim poslovanjem i problemima.

- Istina je da sam se prijavio jer ispunjavam sve uvjete, a rekli su da će tražiti nezavisne ljude – potvrdio je Vatrić za Faktor. 

Na pitanje da li smatra da ima šansi da ponovo bude direktor ovog preduzeća, kada su predstavnici Vlade i zastupnici u Skupštini KS na njegov račun imali bezbroj kritika, Vatrić kratko odgovara: "Neću da komentarišem ništa sa njima, ako bude došlo do intervjua, tamo će biti sve što treba".

Kako saznajemo, jedan od prijavljenih kandidata je i Hasan Bašić, nekadašnji direktor ovog preduzeća.

Predsjednik Sindikata radnika komunalne privrede GRAS-a Adnan Himzanija ističe da nema stava po pitanju izbora novog direktora GRAS-a. Bitno mu je, dodaje, samo da dođe neko stručan i da radi u interesu građana i GRAS-a.

-Ja nemam dovoljno škole da ocijenim ko je dovoljno stručan, ko nije. Ko god bude došao, dobrodošao je ako će raditi interesu preduzeća. Ja se posljednjih 12 godina nadam da će doći neko ko će od GRAS-a napraviti preduzeće kao što je bilo prije rata. Htjeli ne htjeli, moramo vjerovati da će doći neko ko će biti na strani GRAS-a, na strani uposlenika GRAS-a i da će konačno riješiti pitanje prijevoza u Kantonu Sarajevo – navodi Himzanija.

Po zakonskim procedurama, Komisija za provođenje konkursa za izbor i imenovanje generalnog direktora GRAS-a nakon što pregleda pristiglu dokumentaciju, šalje je Nadzornom odboru preduzeća, koji potom bira direktora.

Imenovanje generalnog direktora, kako je navedeno u javnom konkursu, vrši se na period od četiri godine. Pored općih uvjeta u konkursu je od kandidata traženo da imaju deset godina radnog iskustva sa VSS-om, od čega najmanje pet godina na rukovodećim poslovima.

Prema ranijim pisanjima medija, o mjestu generalnog direktora GRAS-a trebala bi odlučivati Naša stranka, kojoj je u stranačkoj raspodjeli vladajuće šestorke pripala ova firma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.