open-navfaktor-logo
search
Sanacija preskupa
Gradit će se nova zgrada DZ Bihać, investicija oko sedam miliona KM
U Bihaću će se graditi novi objekat doma zdravlja, rekao je za Faktor Ademir Jusufagić, direktor Doma zdravlja Bihać. Postojeći objekat je veoma oštećen u prošlogodišnjem zemljotresu, čiji je epicentar bio kod Petrinje u Republici Hrvatskoj.
10.05.2021. u 13:59
get url
text
Dom zdravlja Bihać

Zbog oštećenja iz objekta Doma zdravlja su izmještene Covid-ambulanta, patronažna i Služba za mentalno zdravlje, kao i dio administracije. Ovaj dom zdravlja opslužuje oko 60.000 stanovnika.

Dobili smo nalaze statike, geodezije

Jusufagić nam je kazao da će izgradnja objekta koštati najmanje sedam miliona KM. Podsjećamo, Vlada FBiH je na posljednjoj sjednici odobrila tri miliona KM za DZ Bihać.

- Ta tri miliona KM još nisu na našem računu jer prethodno treba ispoštovati određene procedure. Pored nas, od Vlade Federacije BiH u Unsko-sanskom kantonu bolnica "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću je dobila 1,4 milion KM, a za Opću bolnicu Sanski Most je izdvojeno 360 hiljada KM. S obzirom na to da smo dobili nalaz koji se tiče statike, geodezije, geologije, svega ostalog za DZ Bihać, preko Upravnog odbora ide prijedlog za novu zgradu DZ Bihać, jer je sanacioni projekat ogroman. Faktički isto novca bi trebalo za rekonstrukciju, kao i za gradnju novog objekta. Stoga smo išli sa prijedlogom prema Vladi USK kao našem osnivaču, za izgradnju objekta na parceli u krugu DZ Bihać - govori nam Jusufagić i dodaje:

- Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić nam je odmah izašao u susret kada je riječ o procesu dobijanja svih potrebnih dozvola za gradnju, ali naravno da će se u svakom segmentu ispoštovati zakonska procedura. Gradnja će trajati najmanje dvije godine. U najboljem slučaju mogla biti početi u jesen, ali vidjet ćemo jer nas je od silne dokumentacije već zaboljela glava - govori nam Jusufagić.

VEZANI TEKST - Da li su DZ Bihać i 60.000 stanovnika zaboravljeni od vlasti?

Dodaje kako su sa nalazom statike i geodezije dobili potvrdu da su prizemlje i prvi sprat Doma zdravlja Bihać sigurni.

- Pošto imamo dio D bloka koji nikada nije korišten, 40 godina stoji takav-kakav je, sada ulazimo u taj D blok i već smo pripremili proceduru izrade procesa renoviranja. Riječ je o prostoru od nekih 1.000 kvadrata, a za što će nam trebati oko 100.000 KM - govori nam Jusufagić.

Administracija na Islamskom pedagoškom fakultetu

Upitali smo da li je novac za DZ Bihać osigurala u ovoj godini i Vlada USK.

- U rebalansu ima nekih 2,3 miliona KM za domove zdravlja USK, a većina je najmijenjena nama. Mi trenutno uzimamo novac kako nam treba. Tako je za ispitivanja statike izdvojeno 56 hiljada KM. Renoviranje D bloka, odmah se skidaju sredstva i plaća se, a vjerujem da oni neće biti ispod 100.000 KM. Tu je i iznajmljivanje objekta željezničke ambulante, Željeznica FBiH, treba da se potpiše ugovor na dvije godine - objašnjava Jusufagić.

Kaže kako su medicinska oprema i vozni park Doma zdravlja Bihać novi, dok je star kancelarijski namještaj.

- Zbog oštećenja u zemljotresu iz doma zdravlja smo morali izmjestiti Službu za mentalno zdravlje, Covid-ambulantu, patronažnu službu. Dio administracije je na Islamskom pedagoškom fakultetu. Covid-ambulanta je u krugu objekta zbog laboratorije i rendgena koji prate koronavirus. A sigurnije je tu radi higijensko-epidemioloških mjera, nalazi se u namjenskim kontejnerima - rekao nam je Jusufagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.