open-navfaktor-logo
search
Posljedice zemljotresa
Da li su DZ Bihać i 60.000 stanovnika zaboravljeni od vlasti?
Zgrada Doma zdravlja Bihać je 29. decembra prošle godine pretrpjela velika oštećenja usljed zemljotresa u susjednoj Republici Hrvatskoj. Od tada zdravstveno osoblje prima pacijente u teškim uvjetima.
15.04.2021. u 19:15
get url
text
DZ Bihać, kontejneri

Sa Covid-pacijentima se radi u improviziranim kontejnerima u krugu zgrade.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH je predvidjela tri miliona KM za DZ Bihać, ali taj novac još nije prebačen. Prema riječima Huseina Rošića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i bivšeg premijera USK, iako je Vlada USK obećavala za DZ Bihać višemilionski iznos, u budžetu za 2021. godinu, koji je usvojen 12. aprila, nije izdvojena niti jedna marka.

Nalazi seizmologije i statike iduće sedmice 

- Za Dom zdravlja Bihać u budžetu za ovu godinu USK nije usvojena nijedna konvertibilna marka! Oni sada pokušavaju pravdati se kako će to naknadnim odlukama donijeti. Ja nemam ovdje stavke budžeta da bih vam mogao govoriti, uglavnom, s obzirom na to da znam kakvo je finansijsko stanje u kantonu, tu je budžet koji je apsolutno nerealan, a koji je već sada projiciran sa gubitkom - kazao nam je Rošić.

Dodaje kako u krajnjem slučaju nije isključeno da se za DZ Bihać izdvoji nekih 100.000 KM što je više nego nedovoljno.

O uvjetima rada Doma zdravlja Bihać smo razgovarali sa v. d. direktora Ademirom Jusufagićem.

- Urađen je nalaz seizmologije, statike zgrade Doma zdravlja Bihać, i taj nalaz trebalo bi da bude gotov u ponedjeljak-utorak naredne sedmice. Što se tiče novca, mi imamo od Vlade Federacije BiH tri miliona, koje Vlada treba parafirati, da prebaci na žiro račun Doma zdravlja Bihać. Isto tako očekujemo višemilionski iznos od Vlade Unsko-sanskog kantona. Zemljotres je bio 29.12.2020. godine i od tada je taj problem sa zgradom, gdje smo spali na prizemlje i prvi sprat od ukupno pet spratova. Normalno se radi u nenormalnim uvjetima, ja bih to tako kazao - priča nam Jusufagić.

Naglašava kako građanstvo ne smije trpjeti.

- Općina Bihać broji blizu 60.000 stanovnika. U krugu Doma zdravlja imamo kontejnere u koje smo izmjestili Covid-ambulantu i Službu za mentalno zdravlje, dok smo dio administracije izmjestili na Islamsko-pedagoški fakultet. Dakle, ono što je nekada bilo u jednoj zgradi, sada je na tri mjesta. Ostali dio je kako-tako raspoređen u zgradi. Zbog svega, problem je sa higijensko-epidemiološkim mjerama kod opće službe jer ona broji mnogo pacijenata - govori nam Jusufagić.

Najveći problemi su testovi 

Kaže kako dobijaju i nedovoljno sredstava u borbi sa COVID-19 od Zavoda zdravstvenog osiguranja USK.

- Najveći problem su testovi jer čitava općina Bihać daje 11 testova prema Sarajevu koji se rade na Kliničkom centru Unverziteta u Sarajevu. Možete zamisliti kako je kada imate 100 pregleda dnevno, a da 11 testova možete poslati za Sarajevo. Time mi nemamo veću mogućnost testiranja. To je skupo oboljenje, a mi smo strašno siromašni - ukazuje Jusufagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.