Ponedjeljak, 14.06.2021.

Građani "svečano ispratili otpad" iz Drvara

Neformalna grupa građana okupljena oko inicijative "Drvar bez italijanskog otpada" danas je u tom bosanskohercegovačkom gradu održala performans "Svečani ispraćaj otpada iz Drvara" kako bi ukazali na to da niko nije odgovarao za ovu aferu.

- Nelegalno deponovani otpad je napokon napustio naš grad, a nadamo se i ostale gradove u kojima su ga neodgovorni pojedinci istresli. Naravno, i dalje nema nijedne informacije da je neko zbog ove afere odgovarao, a kamoli kao čin moralne odgovornosti podnio ostavku. Kada to kažem prvenstveno mislim na kantonalnog ministra ekologije Hikmeta Hodžića koji ne samo da nije podnio ostavku nakon ovog skandala, nego je nagrađen novim mandatom. U normalnim državama, i nakon blažih afera, ljudi napuštaju funkcije - navela je Živana Sabljić, članica neformalne grupe građana.

Iz neformalne grupe građana navode da se nisu promijenila ni imena funkcionera koji su potpisali rješenja i dozvole, na osnovu kojih je otpad uvezen.

- I ministar ekologije u Kantonu 10 Hikmet Hodžić i federalna ministrica ekologije Edita Đapo još uvijek su u svojim foteljama, bez obzira na aferu - navode građani okupljeni oko inicijative "Drvar bez italijanskog otpada".

Oni su svečanim špalirom ispratili kamion pun tekstilnog otpada iz Italije u Lukavac gdje će u pogonima kompanije Kemeko BH biti šrederovan, a potom i spaljen u nekoj od ovlaštenih spalionica u BiH ili inostranstvu. To će budžet Federacije BiH koštati oko 165.000 KM.

Građani su tokom performansa držali parole na kojima su tražili da se kazne odgovorni i pozvali ministra Hodžića da podnese ostavku.

Iz grupe okupljene oko inicijative "Drvar bez italijanskog otpada" podsjećaju da je firma Krom reciklaža, koju su u februaru prošle godine u Drvaru osnovala trojica državljana Srbije, prošlog ljeta iz Italije u BiH uvezla otpad koji je, po dokumentaciji, bio namijenjen za reciklažu. Navode da se ispostavilo da pogon za reciklažu u Drvaru postoji samo na papiru, a da Krom reciklaža nema ni mašine za preradu otpada, ni zaposlene radnike, ni kancelarije za sjedište firme, bar ne u Drvaru.

- Tako je otpad, umjesto u nepostojećem reciklažnom pogonu, završio u napuštenim fabričkim halama u Drvaru i Bosanskom Grahovu, a jedan dio i na lokalnoj komunalnoj deponiji Korita. I ko zna do kada bi šleperi s otpadom stizali iz Italije, da im na put nisu stali građani, koji su se pobunili i blokirali magistralu - navode iz neformalne grupe građana i dodaju da kada to u Drvaru i Bosanskom Grahovu više nije bilo moguće, preostali iz Italije pristigli kamioni s otpadom su istovarani u Bihaću, Busovači i Kiseljaku.

Podsjećaju i da je Federalni ekološki inspektorat kasnije utvrdio da je u pet lokalnih zajednica u periodu od 1. juna do 4. jula 2020. godine dovezeno i nepropisno deponovano ukupno 414 tona otpada.

- Odlučeno je da Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH obezbijedi novac za odvoz i zbrinjavanje otpada, a da federalno ministarstvo nađe izvođača radova. Kao najpovoljnija je izabrana ponuda firme Kemeko BH iz Puračića kod Lukavca - navodi se u saopćenju.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh