Suad Đozić, aktivista i organizator protesta uime neformalne grupe građana "Restart BiH", rekao je da su u zahtjevima upućenim Državnom tužilaštvu i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) zatražili stavljanje u fokus prijava korupcije protiv visoko pozicioniranih političara, tražeći da istrage vode timovi tužilaca, kao i da se izmijeni Zakon o VSTV-u kako bi Ured disciplinskog tužioca (UDT) bio potpuno nezavisan.

Ova neformalna grupa građana također traži smjenu glavne disciplinske tužiteljice UDT-a, hitno uvođenje posebnog tima stranih eksperata kao konsultanata pri UDT-u, te da se Ured izmjesti izvan zgrade Suda i Tužilaštva BiH. U zahtjevima koje su predali traže i da se disciplinski postupci koji se vode protiv sudija i tužilaca odvijaju javno u prisustvu podnosilaca prijave, te da se izmijeni postupak imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija koji rade na krivičnim djelima korupcije i organizovanog kriminala.

Emir Mešić, uzbunjivač iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) koji je tužio ovu instituciju zbog diskriminacije nastale njegovim premještajem na niže radno mjesto, kazao je tokom svog obraćanja da činjenica da određene osobe nikada ne odgovaraju na Sudu BiH može biti indikacija utjecaja politike na kompletan pravosudni, odnosno tužilački sistem.

- Dakle, kako je moguće da se ne može procesuirati, recimo, menadžment Uprave za indirektno oporezivanje, evo eklatantan primjer. Zašto se to ne radi? Zašto su, recimo, mnoge čak i optužnice ranije koje su bile pale (…) zašto se ne može pokrenuti istraga protiv trenutnog direktora INO-a - rekao je Mešić.

Protiv njega su podignute tri odvojene disciplinske tužbe.

Mustafa Čehić, jedan od okupljenih građana, kazao je da je kompletna sudska vlast "ravna nuli", da je pod utjecajem političkih stranaka te da se sudska vlast svela samo na kažnjavanje "sirotinje za neplaćanje komunalnih usluga".

- Ja kao građanin Sarajeva, 70 mi je godina, neće me kiša rastopiti, ali zaista bih zaželio da dođemo svi. Ovo je jedno veliko zlo. Sudska vlast je zlo ove zemlje jer ako ne može procesuirati nikoga za korupciju, a vodeći smo po korupciji u svijetu, onda nam je sve jasno - rekao je Čehić.

Đozić je najavio da će predstavnici okupljenih demonstranata zajedno sa njihovom pravnicom Ismetom Smajlović, u zgradi Tužilaštva BiH o navedenim zahtjevima razgovarati s Dianom Kajmaković, tužiteljicom Državnog tužilaštva, piše Birn.