VEZANI TEKST - HDZ traži upis etničke pripadnosti građana u dokumente: Sprečavanje zloupotreba ili apsurd i diskriminacija?

Podaci bi se upisivali u matičnu knjigu rođenih, u matičnu knjigu državljana BiH ili na ličnu kartu ili na svaki dokument po želji pojedinca.

Prijedlog je upućen po hitnom postupku, što znači da nema javne rasprave. Zakon bi predviđao da se svaki punoljetni građanin BiH ili roditelj, staratelj, usvojitelj, ukoliko je u pitanju dijete izjasni u ovlašćenom matičnom uredu da li se izjašnjava kao pripadnik jednog od konstitutivnih naroda (Srbin, Hrvat ili Bošnjak), da li se izjašnjava kao pripadnik neke nacionalne manjine ili pripada grupi ostalih.

- Prijedlog zakona prije svega ima namjeru da spriječi zloupotrebe kod upražnjenih radnih mjesta u institucijama BiH i zloupotrebe prilikom sudjelovanja u izbornom procesu tako što će se izjave o nacionalnoj pripadnosti moći provjeriti kod mjerodavnih tijela, odnosno dostaviti istima u svrhu naknadnog upisa i spriječavanja daljnje zloupotrebe ovih činjenica – odgovorio nam je ranije Lovrinović na pitanja o svrsi zakona i kakve tačno zloupotrebe žele spriječiti, dok su većina drugih zastupnika negodovali i najavili već da njihove stranke neće podržati ovakav prijedlog u Parlamentu BiH. 

Provjerili smo kakvo mišljenje o ovom prijedlogu imaju građani Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Njihove odgovore pogledajte u videu: