open-navfaktor-logo
search
Bihać
Građani nemaju razloga za strah: Voda iz JP Vodovod je za piće
Uzorci uzeti sa sedam javnih česmi koje nisu pod ingerencijom ovog javnog preduzeća pokazali su da voda nije za upotrebu
19.12.2019. u 14:24
get url
text
Voda za piće
Voda za piće

Vijest da voda iz sedam javnih česmi (Velika voda, Točak, Tirovača, Vinička voda, Kulen Vakuf, Jezerac i Skočaj), na području Bihaća nije za piće zabrinula je stanovnike grada na Uni. No, nema razloga za uzbunu, kaže Emira Biščević, v.d. direktorice Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona.

- Početkom ovog mjeseca na zahtjev nadležnih službi Grada Bihaća uzeli smo uzorke sa sedam česmi i nakon analize rezultati su pokazali da se radi o vodi koja nije za piće. 

Radi se o česmama koje nisu pod nadzorom, nalaze se na izletištima, pored ceste, u šumama… To je sirova, netretirana voda koja može biti neupotrebljiva za piće iz niza razloga. Zavod je dao uputstvo Gradskoj upravi da obilježi česme koje nisu za upotrebu – izjavila je Biščević.

Bišćani su na društvenim mreža iskazali sumnju i strah da voda koju koriste u svojim kućama i stanovima nije za piće. Međutim, Biščević kategorički isključuje te špekulacije.

-  Što se tiče vodopskrbe u domaćinstvima koju servisira  Javno preduzeće Vodovod Bihać nema nikakvih dilema - voda je kvalitetna i ispravna može se koristiti za piće.  Redovno se vrše kontrole i uzimaju uzorci za analize tako da naši građani nemaju razloga za brigu - naglasila je Biščević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.