Prvi kadrovi zabilježeni su prošle godine na Dan državnosti BiH 25. novembra, i na dan otvaranja Safetove impozantne izložbe "Embraces" (Zagrljaji) u Historijskom muzeju BiH, koja je tim povodom doputovala iz Venecije, italijanskog grada gdje naš umjetnik djeluje i stvara posljednje skoro tri decenije.

Nakon pauze, prouzrokovane koronavirusom, nastavak snimanja nastavljen je tamo gdje je i počeo - u Historijskom muzeju BiH, samo šest mjeseci poslije, ali i u pravi trenutak jer je upravo izložba "Zagrljaji" proglašena najposjećenijim događajem u historiji ovog muzeja.

- Snimit ćemo pripremu postavke za Srebrenicu i otvaranje izložbe "Exodus", koja će simbolično biti predstavljena povodom godišnjice genocida, snimat ćemo u Počitelju, a nadamo se da ćemo ga moći snimiti i u Veneciji jer još ne znamo kada će se moći putovati. Planiramo pratiti sve njegove aktivnosti u narednu godinu. Fokusirat ćemo se na djela koja je radio u Italiji, govorit ćemo o historiji umjetnosti, utjecaju starih majstora na njegov rad. Puno je priča koje se mogu ispričati, ima zanimljivih detalja iz njegove biografije - kaže Gorčin.

U filmu će se naći i arhivski snimci i fotografije, mahom iz Venecije i Rima, koje je Gorčin nešto ranije zabilježio. A snimati oca, ističe, zapravo je mač sa dvije oštrice.

- Kad ja snimam, imam ga pri ruci, mogu ga snimiti u svakodnevici. A opet, ja ga znam najbolje od svih, a potrebna je i ta vanjska, objektivna priča. Tu će mi moj profesor i direktor fotografije Mustafa Mustafić puno pomoći - pojašnjava Gorčin.

Premijera bi trebala biti naredne godine, Gorčin se nada na Sarajevo Film Festivalu, a do tada kliknite na ovaj link i pogledajte njegov kratki dokumentarni film o ocu Safetu Zecu "Bilo jednom u Počitelju".