open-navfaktor-logo
search
Historijski datum
Godišnjica osnivanja Patriotske lige u Bihaću: Od sprečavanja ratnog sukoba do odbrane države
Prijemom kod gradonačelnika, obilaskom spomen - obilježja, gradskih mezarja i groblja, te svečanom akademijom, nekadašnji osnivači i pripadnici obilježili su 29. godišnjicu osnivanja Patriotske lige u Bihaću.
11.02.2020. u 13:04
get url
text

- Ideja o formiranju Patriotske lige predstavljena je na Javnom skupu u sportskoj dvorani "Luke" 10. februara 1991. godine, na kojem je bilo oko pet hiljada građana. Tom skupu prisustvovao je i prvi predsjednik Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, tako da možemo reći da je zapravo on i osnivač Patriotske lige u Bosni i Hercegovini. Ideja je podrazumijevala okupljanje svih onih koji su bez obzira na vjersko ili nacionalno opredjeljenje, Bosnu i Hercegovinu smatrali svojom domovinom - rekao  je predsjednik Udruženja Patriotska liga grada Bihaća Kasim Kozlica.

Prilikom obilježavanja godišnjice naglašeno je kako je prvobitni cilj Patriotske lige početkom devedesetih godina  bio sprječavanje ratnog sukoba u Bosni i Hercegovini, no da je silom prilika - vremenom promijenjen u pripremanje odbrane države.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, datum osnivanja Patriotske lige svrstao je među one od posebnog značaja za historiju grada i države.

- Svi moramo biti zahvalni ovim ljudima, jer su oni na neki način prvi vidjeli šta se sprema i krenuli u organizaciju odbrane grada. Posebno je pohvalno što čuvaju od zaborava herojstvo svih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji su časno branili Bosnu i Hercegovinu - riječi su bihaćkog gradonačelnika Fazlića.

Svečana akademija povodom 29. godišnjice osnivanja Patriotske lige održana je u Muzeju "Prvog zasjedanja AVNOJ-a" u Bihaću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.