Čelnici privatnog sektora koje je anketirao WEF rekli su da se od poduzeća očekuje smanjenje troškova kako bi izdržali ekonomsko usporavanje, ali su pokazali optimizam u pogledu inflacije.

- Globalna ekonomija je u neizvjesnoj poziciji - rekla je izvršna direktorica WEF-a Saadia Zahidi, prenosi La Prensa Latina.

Prema Zahidiju, ulaganja potrebna za poticanje gospodarskog rasta bit će smanjena zbog "trenutne visoke inflacije, niskog rasta, visokog duga i visoke fragmentiranosti okruženja".

U anketi su stručnjaci rekli da će geopolitičke napetosti nastaviti utjecati na globalnu ekonomiju i predviđaju daljnje zaoštravanje monetarne politike u Evropi i Sjedinjenim Državama.

Prognoza je bila posebno negativna za Evropu, gdje 100 posto ispitanih očekuje "slab ili vrlo slab" gospodarski rast ove godine, postotak koji pada na 91 posto za Sjedinjene Države, 68 posto za Latinsku Ameriku i 48 posto za Kinu.

U slučaju Kine, anketa je pokazala optimizam u vezi s ukidanjem takozvane politike "nulte Covid" zemlje, koja bi mogla potaknuti ekonomski rast, ali je također postojala zabrinutost oko utjecaja koji bi mogla imati na javno zdravlje u azijskom divu.

Ispitanici su rekli da vjeruju da je trenutna ekonomska kriza već dosegnula svoj vrhunac, a 68 posto misli da će situacija biti manje teška do kraja 2023. godine, nego što je danas.