open-navfaktor-logo
search
Štab Kantona Sarajevo
Glamoč: Penzioneri će zaštitne maske dobiti besplatno
Komandantica Štaba civilne zaštite i ministrica komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Nihada Glamoč kaže da će penzioneri besplatno dobiti zaštitne maske.
30.03.2020. u 12:32
get url
text

- U toku je nabavka zaštitnih maski posebno za penzionere i njima će se dijeliti preko volentera Crvenog krsta koji im donose i lijekove. Kanton Sarajevo osigurava maske i za policijiju, domove zdravlja i bolnice i činimo velike napore da zaštitne maske dobiju svi – kaže Glamoč za Faktor.

Maski u apotekama uglavnom nema jer su dobavljači povećali svoje cijene.

- To je istina i zbog toga apoteke nemaju zaštitnih maski, jer ne smiju povećati cijenu pa im se to ne isplati, a inspekcija ih stalno kontroliše. Zbog toga Štab civilne zaštite nastoji da osigura što više maski i da ih podjelimo kome treba – ističe Glamoč.

Prema odluci Civilne zaštite FBiH naređeno je da građani na ulici, odnosno javnim površinama, moraju poštovati epidemiološko-zaštitne mjere. To podrazumijeva obavezno nošenje maski, pamučnih traka ili šala preko usta i nosa, kao i socijalnu distancu najmanje jedan i po metar.

Svim osobama koje prekrše zabranu kretanja u vrijeme policijskog sata bit će napisan prekršajni nalog te izrečena novčana kazna od 500 KM. Kazne propisane, a zaštitnih maski nema.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.