Stoltenberg je pozvao talibane da organiziraju odlazak sviju koji žele da napuste Afganistan i kazao da je zapadni vojni savez pristao da pošalje dodatne avione u Kabul za evakuaciju.

Naglašavajući da je uvijek bio svjestan rizika da bi talibani mogli ponovo preuzeti kontrolu nad Afganistanom, Stoltenberg je kazao da je NATO iznenađen propašću vlade u Kabulu. On je za talibansko preuzimanje vlasti okrivio "neuspjehe afganistanskog rukovodstva".

- Oni koji se sada nalaze na vlasti imaju odgovornost da osiguraju da međunarodni teroristi ne dobiju utočište u Afganistanu - izjavio je on novinarima u Bruxellesu.

- Jedan dio afganistanskih snaga sigurnosti hrabro se borio. Oni, međutim, nisu bili u stanju da zaštite zemlju, jer na kraju afganistansko čelništvo nije uspjelo da se suprotstavi talibanima i da ostvari mirno rješenje sukoba koje Afganistanci očajnički žele – kazao je.

Istakao je da je plan bio da se izgradi afganistanska država, "ne da ostanemo tamo zauvijek".

Čelnik NATO-a također je kazao da će svijet posmatrati situaciju i da mora nastaviti da podržava stabilan i miroljubivi Afganistan, dodajući da oni koji su sada osvojili vlast trebaju osigurati da međunarodni teroristi ne pronađu utočište u toj zemlji, prenosi Reuters.