Srijeda, 27.09.2023.

Gdje bi se mogao graditi objekat Centralne banke BiH u blizini SCC-a?

Općina Centar prihvatila je ponudu da se objekat Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) gradi na jednoj od lokacija na Marijinom Dvoru, tačnije u blizini Sarajevo City Centra (SCC). 

Centralna banka BiH od Općine Centar zatražila je da dostavi podatke o raspoloživim lokacijama, neizgrađenim građevinskim parcelama u isključivom vlasništvu općine koje trebaju ispunjavati određene kriterije u pogledu površine, adekvatnog saobraćajnog prilaza, te da se nalazi u užoj gradskoj jezgri. 

Objekat Centralne banke BiH trebao bi, kako su u pismu naveli iz Općine Centar, biti izgrađen u blizini Sarajevo City Centra, međutim tačna lokacija još nije poznata niti su iz Općine i Centralne banke BiH precizirali o kojoj se lokaciji radi. 

Površinom dovoljno velika lokacija gdje bi se mogao graditi objekat Centralne banke BiH nalazi se na zelenoj površini prekoputa SCC-a, a da li su iz CBiH i Općine Centar mislili na tu lokaciju, za sada nije poznato. 

Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić uputio je nedavno pismo guverneru Centralne banke Bosne i Hercegovine Senadu Softiću gdje je prihvatio ponudu Centralne banke da se objekat umjesto na lokalitetu Hastahane gradi na jednoj od lokacija u blizini Sarajevo City Centra na Marijinom Dvoru.

Iz Općine Centar su naveli da su spremni prihvatiti prijedlog Centralne banke BiH, ali i da će ponuditi i druge prijedloge koji se nalaze na lokalitetu Marijin Dvor, a odgovaraju kriterijima koje je zahtijevala Centralna banka BiH.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh