open-navfaktor-logo
search
Koštat će oko milion eura
Gazi Husrev-begov mihrab u Klagenfurtu: Otvorenje džamije do kraja 2021. godine
Islamski kulturni centar Gazi Husrev-beg u Austriji u Klagenfurtu planira otvorenje džamije Srebrenica Blume Moschee do kraja 2021.
11.10.2020. u 15:26
get url
text

U izgradnju bi na kraju trebalo da bude uloženo malo više od milion eura, ne računajući dobrovoljni rad kojeg su uložili njeni članovi. Finansijska konstrukcija svih radova se polahko privodi kraju, što otvara mogućnost planiranja svečanog otvorenja u doglednoj budućnosti.

Ova džamija je građena u slozi koja je okupila Bošnjake širom Austrije. Ovi primjeri bošnjačke međusobne solidarnosti i pomaganja slikovito potvrđuju narodnu mudrost da složna braća kuću grade, piše islamskazajednica.ba.

Naime, Bošnjaci koji žive u Salzburgu i Gracu su u proteklih deset dana sakupili 10.370 eura koje su uvakufili u ovu džamiju.

Vakifi se u svojim džematima zauzimaju za jedinstvo Islamske zajednice, kao i za čvrstu duhovnu povezanost sa Islamskom zajednicom u BiH, a u želji da svoj imetak ulažu u trajne vakufe Islamske zajednice oni su odlučili da pomognu gradnju Srebrenica Blume Moschee u Klagenfurtu.

Hadžija Džafo Sadik iz Beča odlučio je da uvakufi kompletne troškove izgradnje mihraba ove džamije, koji bi trebao biti identičan onome u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, kako po izgledu, tako i po ugradbenim materijalima.

Ovakva vrsta angažiranosti potvrđuje koliko su Bošnjaci spremni da grade i podrže slogu, te koliko je veliki potencijal koji daje sloga i zajedništvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.