Riječ je o benzinskim pumpama Doljani i Gabela u Čapljini, Veljaci u općini Ljubuški i benzinskoj pumpi Grude u istoimenoj općtini. Period zakupa je u trajanju od 15 godina od dana preuzimanja.

- Pravni oblik koncentracije je sticanje kontrole jednog privrednog subjekta nad drugim, koja će nastati dugoročnim zakupom poslovnih prostora, navodi se u prijavi.

Ova koncentracija, prema podacima iz prijave, imat će učinak na relevantnom tržištu trgovine na malo motornim gorivima u specijalizovanim prodavnicama, na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju Konkurencijskog vijeća BiH.

U prijavi se ne navodi čije pumpe Gazprom uzima pod zakup, ali s ozbirom na lokacije i njihov broj, jasno je da je riječ o pumpama pod brendom Oktan kompanije Ero d.o.o. Doljani.

G-Petrol na ovaj način širi prisustvo u Hercegovini, gdje trentuno ima benzinske pumpe u Mostaru, Širokom Brijegu i Čapljini.

G-Petrol dio je ruske kompanije NIS Gazprom Neft, a kojom se upravlja iz Srbije. Gazprom je na tržište BiH ušao preuzimanjem OMV-ovih benzinskih stanica 2013. godine.