Pripadnici Federalne uprave policije policije su u koordiniranim aktivnostima sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskim, Zeničko-dobojskim i Srednjobosanskoim kantonom poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju identifikovanja lica koja se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela teška krađa u vezi sa krivičnim djelom pomaganje učiniocu nakon izvršenja krivičnog djela, saopćeno je jutros iz FUP-a.

- Po navedenom osnovu, spomenutog dana na području općine Novi Grad Sarajevo identifikovane su i uhapšene dvije osobe koje se dovode u direktnu vezu s izvršenjem spomenutih krivičnih djela i to M. S. iz Zenice i S. S. sa područja općine Sokolac, a koji su identifikovani kao višestruki povratnici u izvršenju krivičnih djela iz oblasti autokriminala - naveli su iz FUP-a.

Faktor nezvanično saznaje da su uhapšeni Slobodan Samardžija i Muharem Smajlović, zvani Ćelo. 

Također, na mjestu događaja su pronađena i dva putnička motorna vozila koja su ukradena u ranijem vremenskom periodu i to "škoda octavia" sa područja Zenice i "vw golf V" sa područja Kaknja.

- Na teret im stavlja veći broj krađa putničkih motornih vozila novije proizvodnje, a posebno vozila "vw golf VII" i "škoda octavia", čime su za sebe stekli enormnu protivpravnu imovinsku korist, a vlasnicima pričinili veću materijalnu štetu - saopćeno je iz FUP-a.

Iz FUP-a su najavili da će u saradnji sa spomenutim kantonalnim MUP-ovima nastaviti rad na pronalasku i drugih ukradenih vozila kao i osoba koje se mogu dovesti u blisku vezu izvršenja krivičnih djela iz oblasti autokriminala.

Uhapšeni Samardžija i Smajlović su kriminalistički obrađeni u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predati Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije, kazali su iz FUP-a.