Crvena zvezda je slavila rezultatom 5:1, a Delije (najvatreniji navijači beogradskog tima) su na tom meču istakli transparent podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću.

VEZANI TEKST - Skandalozna parola: Navijači Zvezde čestitali rođendan ratnom zločincu Ratku Mladiću

Kazna je izrečena nakon izvještaja Međunarodne fudbalske federacije (FIFA).

Svjetskoj fudbalskoj federaciji, kako ekskluzivno saznaje Sport klub prijavljena su skandiranja podrške Mladiću i odmah poslije utakmice 26. kola iz Ciriha je ka Terazijama 35 otpremljeno upozorenje. Praktično, FSS nije imao mnogo izbora u konačnoj odluci, ali je ekspeditivno, kao i uvijek od kako se na čelu Disciplinske komisije nalazi Ivan Nikolić, zaključio jedan od složenijih predmeta.

Kako je navedeno u izvještaju delegata, nacionalistička skandiranja prijavili su predstavnici gostujućeg kluba još početkom drugog poluvremena. Sporni uzvici sa tribina, do tada nejasno izraženi, nastavljeni su do kraja meča. Na sjevernoj tribini stadiona Rajko Mitić istaknut je transparent, čiji sadržaj se također našao pred organima FIFA.

Iako je organizacija utakmica ocijenjena dobrom, bez nasilja i incidenata, rasistički, politički i uvredljivi sadržaji na tribinama, uz reakciju FIFA, koštali su Crvenu zvezdu zatvaranjem stadiona. Iz svjetske fudbalske federacije, kako nezvanično pomenuti izvor, najavljeno je da će navijači u Srbiji i u narednim mjesecima biti pod posebnom prismotrom.

Fudbaleri Crvene zvezde odslužit će kaznu u 30. kolu Superlige Srbije protiv Radničkog iz Kragujevca, u ponedeljak od 18 sati.