Protekli vikend ostat će upisan crnim slovima u historiju bh. fudbala. Izvještaji sa utakmice više su priličili stupcima crne hronike.

Nokautiran sudija. Navijači prekinuli utakmicu. Razbijena glava treneru Sarajeva. Navijači utrčali na teren. Tuča na Grbavici... Samo su neki od naslova koji su punili novinske stupce u subotu i nedjelju. Kako je krenulo, bit će dobro ako se na ovome završi.

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine definitivno je izgubio kontrolu nad klupskim fudbalom. Svjesno ili ne... Jer, drugog objašnjenja za ono što se događa na fudbalskim terenima širom BiH nema.

A ovo nije od jučer. Sve je počelo još 20. maja 2017. godine. Sudija Antoni Bandić od nalogodavaca je dobio zadatak da osigura pobjedu Zrinjskom u Bijeljini, a to je uradio na kriminalan način, tako što je u 90 i nekoj minuti u pretposljednjem kolu dosudio nepostojeći penal iz kojeg su Plemići osigurali pobjedu, koja im je osigurala naslov prvaka.

Sramotna Bandićeva odluka na naplatu dolazi ove sezone. Pojedini klubovi su zaštićeni kao bijeli medvjedi, pa tako dođemo u situaciju da bude amnestirano divljaštvo njihovih navijača. Bezbroj puta smo svjedočili fašističkim i nacionalističkim ispadima na stadionima u Širokom Brijegu i Mostaru, ali su kazne bile mizerne... 

Sramotno je i to što je Disciplinska komisija kaznila Željezničar sa samo 4.000 KM zbog utrčavanja navijača na teren. Stoga smo jučer gledali istu sliku, ali ovog puta sa Tušnja.

Sramotno je i što je igrač Širokog Brijega kažnjen sa samo 1.000 KM zbog toga što je psovao sudiji majku. A uz to je psovao i ligu u kojoj igra, Savez i državu. I taj igrač je iz Hrvatske. Pitamo se šta bi se dogodilo, kada bi recimo Izet Hajrović, bh. internacionalac iz Dinama. rekao nešto ružno protiv HNS-a ili ne daj Bože Republike Hrvatske...

Sramotno je i to što je treneru Sarajeva nakon derbija razbijena glava. I što je Sarajevo na toj utakmici pokradeno, jer je sudija Vladimir Bjelica dosudio nepostojeći penal za Plemiće. Ali Zrinjski je navikao na takve poklone (penal protiv Radnika s početka priče)...

Sramotno je da na svakom derbiju, sarajevskom, hercegovačkom ili bilo kojoj utakmici na kojoj se pojave navijači oba tima, slušamo nacionalističke prozivke, psovanje "svega i svačega" i upotrebu topovskih udara opasnih po zdravlje...

A najsramotnije od svega je to što Savez sve to dozvoljava i u većini slučajeva amnestira.

Disciplinska komisija neadekvatnim kaznama kao da šalje poruku izgrednicima da nastave po starom, a za svoje odluke nikome ne odgovara.

Ako su problem "disciplinci", pod hitno, dok nije kasno, potrebno je promijeniti pravilnik o kažnjavanju. Jer već sutra bi moglo biti kasno... A da se ispravno postupilo 20. maja 2017. godine i da su tada kažnjeni izvršioci i nalogodavci cirkusa u Bijeljini, danas bismo vjerovatno pisali i pričali o ljepšim stvarima.  

S obzirom na to da je Disciplinska komisija N/FSBiH u nadležnosti Skupštine, za dobrobit klupskog fudbala, i kako ne bismo svjedočili novim brukama na terenima u BiH, ni održavanje Vanredne Skupštine nije skupa investicija. Na potezu je predsjednik Elvedin Begić!