open-navfaktor-logo
search
Kalifornija
Fudbalske reprezentativke SAD-a izgubile na sudu
Američki okružni sud u Kaliforniji odbacio je zahtjev ženske fudbalske reprezentacije, aktuelnih svjetskih prvakinja, za izjednačavanjem plaća s američkim fudbalskim reprezentativcima.
02.05.2020. u 13:56
get url
text

Sudija R. Gary Klausner je donio presudu u korist Fudbaslki savez SAD-a odbacivši tvrdnje fudbalerki da su manje plaćene od fudbalskih reprezentativaca.

U objašnjenju odluke na 62 stranice sudija je naveo da su fudbalerke, ne iznoseći datum kada se to dogodilo, odbile ugovor koji bi im omogućio jednake plaće kakve imaju muški reprezentativci, prenosi Fena.

- Historija pregovora između strana pokazuje da je ženska reprezentacija odbila prijedlog da bude jednako plaćena kao muška reprezentacija i da je odbila više nagrade zamijenivši to pogodnostima, uključujući veću osnovnu plaću i garantovano više igračica po ugovoru - pojašnjava sudija.

- Ženska fudbalska reprezentacija je bila plaćena više kumulativno i prosječno po utakmici nego muška fudbalska reprezentacija tokom određenog perioda - stoji u objašnjenju presude.

Sudija je također odbacio tvrdnje fudbalerki da nisu imale iste uvjete kao fudbaleri što se tiče putovanja, treninga i smještaja.

Ova presuda prebacuje slučaj na višu instancu, a suđenje je predviđeno za 16. juni.

Glasnogovornica američke fudbalske reprezentacije, koja je na osam svjetskih prvenstava za fudbalerke četiri puta osvajala naslov prvakinja, izjavila da je "šokirana i razočarana" odlukom sudija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.