Evropska akademija uobičajeno traži mišljenje i preporuke o novom kandidatu od nekih svojih uglednih članova koji poznaju kandidata. Preporuku i mišljenje o prof. Topiću dali su akademici i profesori Asim Kurjak, Velimir Srića, Milan Stanojević, Mehmed Akšamija i Miro Jakovljević.

Evropska akademija nauka i umjetnosti je međunarodna akademska organizacija osnovana 1990. godine u Mozartovom gradu Salzburgu u Austriji, gdje joj je i danas sjedište. Osnivači su nekadašnji bečki nadbiskup i stručnjak za religije kardinal Franz Koenig, poznati austrijski hirurg kardiolog Felix Unger te njemački politolog i filozof, rektor više univerziteta Nikolaus Lobkowicz. U svom članstvu ima 34 nobelovca i papu emeritusa Benedikta XVI. (prof. dr. Joseph Ratzinger), te oko 2.000 vrhunskih naučnika i umjetnika a koji se bave pitanjima, s kojima se suočava savremena Evropa i svijet.

Akademija djeluje kroz konferencije, akademske programe, nagrade koje dodjeljuje uglednim pojedincima, ali i kroz stvaranje međunarodnih mreža naučnika i umjetnika posvećenih ideji evropskog jedinstva. Jedna od takvih mreža je i Podunavska konferencija, koju Akademija organizira već 12 godina, u saradnji s akademijama nauka i umjetnosti evropskih zemalja. Njen predsjednik je njemački filozof, profesor dr. Klaus Mainzer.

Članstvo akademije je organizirano u sedam naučnih razreda i to: humanistika, medicina, umjetnost, prirodne nauke, društvene nauke, pravo i ekonomija, tehničke nauke i nauke o okolišu i svjetske religije.

Novi članovi, među kojima je i prof. dr. Topić službeno su primljeni u članstvo akademije na sjednici Senata i bez svečanog zasjedanja koje je otkazano zbog pandemije koronavirusa, a koje se obično održava u martu. Svečani prijem novih članova, ukoliko situacija s pandemijom bude povoljnija, upriličit će se na 32. godišnjici osnivanja Akademije u martu 2022. godine. Članstvo u Evropskoj akademiji je priznanje i nagrada za naučni i društveni rad prof. Topića, saopćio je HKD Napredak.