Francuski europarlamentarac i član Nacionalnog pokreta Marine Le Pen Jordan Bardella dostavio je Evropskoj komisiji upit vezan za integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju (EU).

Bardella podsjeća da je 15. februara 2016. godine BiH dostavila aplikaciju za pristupanje EU, te da je Evropska komisija procijenila da naša zemlja nije ispunila niz kriterije koji se odnose na pravnu stečevinu EU-a, što znači da su, smatra on, potrebna značajna poboljšanja u oblastima informiranja i medija, socijalne politike, zapošljavanja, te pravosudnog i sigurnosnog aparata.

- Što je još gore, procjena ekološke politike u zemlji bila je u potpunosti nespojiva sa standardima EU-a – navodi se u Barcellinom upitu.

Također dodaje kako migrantska kriza naglašava neprilagođenost balkanskih zemalja da se pridruže području u kojem ljudi uživaju slobodu kretanja, s obzirom na, kako je kazao, zabrinjavajući labav pristup graničnoj kontroli.

- Gotovo 34 miliona eura sredstava EU-a stavljeno je na raspolaganje BiH u tu svrhu od 2018. godine, a o aranžmanima o upravljanju migracijama zemlje raspravljalo se na plenarnom zasjedanju u Briselu u novembru 2019. godine – podsjetio je.

S obzirom da je obrazložio svoj stav o spremnosti BiH da nastavi svoj evropski put, Bardella je Evropskoj komisiji dostavio slijedeći upit:

- U svjetlu francuskog, španskog, holandskog i danskog veta, zar EU ne bi trebala suspendirati sve procedure pristupanja u nedogled i jednostavno isključiti pristupanje zemljama koje nemaju mjesto u EU? – glasio je upit ovog francuskog desničara.