Promjene koje je prošle sedmice predstavila vlada predsjednika Emmanuela Macrona podigle bi dob za odlazak u penziju za većinu ljudi na 64 umjesto 62 godine kako je sada slučaj i povećale bi godine uplaćivanja doprinosa potrebne za punu penziju.

Francuski sindikati odmah su pozvali na masovne proteste, što će biti prvi put da su se ujedinili od prije 12 godina, kada je dob za odlazak u penziju podignuta sa 60 na 62.

Očekuje se da će demonstracije zaustaviti velik dio javnog prijevoza u glavnom gradu kao i veliki dio željezničkog saobraćaja širom Francuske, piše AFP.

Mnogi će roditelji morati ostati kući budući da se očekuje da će 70 posto učitelja osnovnih škola također učestvovati u štrajku, a mnoge će škole biti potpuno zatvorene danas, saopćeno je iz glavnog sindikata učitelja.

Sindikati se nadaju da će na ulice u više od 200 gradova Francuske izaći više od milion demonstranata.

Francuski mediji izvijestili su da policija planira 550.000 do 750.000 demonstranata, uključujući 50.000 do 80.000 u Parizu.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin rekao je u srijedu da će 10.000 policajaca biti na oprezu, od kojih više od trećine u glavnom gradu, kako bi pazili na oko hiljadu demonstranata koji bi mogli biti "nasilni".

Ministar saobraćaj Clement Beaune upozorio je da će danas biti "pakleni četvrtak", pozivajući sve one koji mogu da rade od kuće.