open-navfaktor-logo
search
Poruka Čoviću i HDZ-u
Fra Marko Oršolić: Treći entitet je poguban i štetan jer ne može opstati
Naglasio je da je osnovni problem u BiH to da li će zemlja biti jedinstvena demokratska državna tvorevina ili trostruka etnokracija
30.09.2018. u 15:31
get url
text
Fra Marko Oršolić
Fra Marko Oršolić

Teolog, publicist i politolog fra Marko Oršolić razgovarao je sa novinarima Jutarnjeg lista na temu predstojećih Općih izbora u BiH. Atmosfera uoči izbora je, kazao je, uobičajena.

- Osjeća se umor i od demokracije i od teške situacije, koja je navodno bezizgledna. Neke su se stvari promijenile. Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, inicirao je priključenje Europskoj uniji. Bio je to mukotrpan proces i još nije dovršen, ali vidljivi su pozitivni pomaci. Kad je Berlinski kongres 1878. odlučio da će Austro-Ugarska okupirati BiH, bilo je to nasilno priključenje Europi (bilo je više od 1000 mrtvih), doduše uz podršku osmanlijske Turske. Danas je priključenje dobrovoljno i sve se stranke slažu, a čini se i građani. U tome je znatna razlika. Neke nacionalne stranke, pri čemu mislim na Dodika i Čovića, različito se odnose prama haaškim presudama, ali to je posljedica dnevne političke konjunkture koja ne može opstati - kaže fra Marko Oršolić za Jutarnji list.

Naglasio je da je osnovni problem u BiH to da li će zemlja biti jedinstvena demokratska državna tvorevina ili trostruka etnokracija.

- Trostruka etnokracija put je u međusobno istrebljenje. To mnogi građani zatrovani uskogrudim nacionalnim vrednotama ne vide i dnevna politika ima problema s tim kako da im to razjasni, a da ne izgubi na izborima. HDZ-ovski zahtjevi su neosnovani i nespojivi s ljudskim pravima i hrvatskim interesima – kazao je govoreći o HDZ-ovim zahtjevima za izmjene izbornog zakonodavstva.

Treći entitet je, dodaje, poguban i štetan i ne može opstati jer bi se sveo na nekoliko općina u zapadnoj Hercegovini, a Dragan Čović nije u mogućnosti nadvladati dnevnopolitički trenutak koji ga zarobljava.

- On plaća tribut i dnevnoj politici Franje Tuđmana, koje se treba otresti jer je danas anakrona. Ne možete trajno zamijeniti Drvar za koridor od Banje Luke do Bijeljine i pri tome izgubiti 200.000 Hrvata i Bošnjaka u Posavini i mnoge Srbe na istom području – izjavio je fra Marko Oršolić.

BiH, dodao je, može opstati zahvaljujući velikim silama koje shvataju historijske tvorevine na ovim prostorima, od kojih je jedino BiH historijska tvorevina kao cjelina, a ne, kako je kazao, sklepotina od ostatka Hrvatske, Srbije i nekakvog Bošnjakistana te dodaje:

- Stari su franjevci smatrali da u BiH žive tri narodnosne skupine, ali jedan narod “jedno srce i jedna duša”. Moderni nacionalizmi prilično su uspjeli razrušiti taj idilični pogled sa strane. Ovdje živi, historijski gledano, jedan narod koji je vjerom i na druge načine podijeljen, ali to “vjera prava nije koja razdor među nas sije. Vjera prava sjedinjava”. Oni koji razgrađuju državu BiH osuđeni su na propast. Prije ili kasnije – poručio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.