open-navfaktor-logo
search
Društvo novinara BiH
Forto: Osuđujemo vrijeđanje predstavnika medija, u civiliziranim zemljama dijalog se vodi argumentima
Fedžad Forto, generalni sekretar Društva novinara BiH, reagirao je na navode u tekstu "Bosansko čudo ne-otpora", autora Mustafe Cerića, bivšeg reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, objavljenog na portalu pressmedia.ba, u kojem novinara Faktora naziva "KOS-ovski agent".
08.09.2020. u 13:01
get url
text

VEZANI TEKST - Bivši vjerski poglavar stavlja mete na čelo novinarima: Za čije interese radi Cerić i šta sa tim ima ministar Čampara?

Faktor se u vezi sa grubim napadom na našeg novinara pismom obratio novinarskim udruženjima, kao i drugim domaćim i međunarodnim institucijama koje imaju predstavništva u BiH. 

- Osuđujemo svaki vid nepristojne javne komunikacije, prijetnji i svega sličnog upućenog predstavnicima medija. U civiliziranim zemljama dijalog se vodi argumentima, a ne uvredama. Svjesni smo činjenice da će se nivo javne komunikacije i odnosa prema novinarima sigurno pogoršati u doba predizborne kampanje i zato još jednom apeliramo na predstavnike političkih stranaka i ostale ličnosti iz javnog života da u tom periodu posebno vode računa o načinu komunikacije i svom odnosu prema medijima – kaže Fedžad Forto, generalni sekretar Društva novinara BiH.

Ovo strukovno udruženje će, ističe Forto, uvijek stati iza svakog novinara kojem su upućene prijetnje i uvrede bez obzira na to od koga one dolazile.

- Svjesni smo toga da će, kako se bližimo izborima, biti sve više negativne komunikacije, gdje će mediji biti meta verbalnih, a ne daj Bože i nekih drugih napada. Zbog toga pozivamo sve predstavnike javnog života da u svojoj komunikaciji u doba predizborne kampanje zaista vode računa o tome šta govore, posebno prema predstavnicima medija, kako ne bi dolazilo do neželjenih scena kakvim smo možda ranije imali priliku svjedočiti - dodaje Forto. 

Kada su u pitanju napadi na medije, najvažnije je, naglašava Forto, kako pravosuđe reaguje.

- Ukoliko taj sistem za provođenje zakona zakaže kada su novinari u pitanju, što je nažalost često bio slučaj, u javnosti se stvori percepcija da su napadi na novinare nekažnjivi, pa čak i poželjna neka vrsta ponašanja, imat ćemo sve gore slučajeve. Bez obzira na to kakva je uređivačka politika nekog medija, ovakvo ponašanje nije uredu. Ono što je isto tako važno istaći jeste da i mi kao novinarska zajednica trebamo pokazati veći senzibilitet jedni prema drugima i da je napad na jednog od nas ustvari napad na sve nas i da se ne smijemo dijeliti po tome - kakva je nečija uređivačka politika i pogledi na političku situaciju oko nas - naveo je Forto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.