open-navfaktor-logo
search
Bivši SDP-ovci
Formiranje nove stranke: Socijaldemokrati BiH najavili poštenu ljevicu
Bijedić je istakao da je već pokrenuo postupak u Zastupničkom domu BiH da postane nezavisni zastupnik te je pojasnio da će u ovom mandatu biti dio Kluba zastupnika DF-a u Državnom parlamentu
01.08.2019. u 13:27
get url
text
Bijedić najavio formiranje Socijaldemokrata BiH
Bijedić najavio formiranje Socijaldemokrata BiH

U Tuzli je danas najavljeno formiranje nove političke stranke koja bi trebala nositi naziv Socijaldemokrati BiH. Stranku će najvećim dijelom činiti bivši članovi SDP-a koji su, nezadovoljni politikom Centrale, odlučili sreću potražiti u novom političkom projektu.

Osnivačka skupština stranke bit će održana 7. septembra u Tuzli, a već sada buduća stranka ima jednog državnog, četiri federalna zastupnika te jednog delegata u Domu naroda FBiH.

- Mi ostajemo na ideji socijaldemokratije, ali na jedan pošteniji način. Ljevica kao politički pokret je vječna, ali je mi vidimo na način da ljudima omogući bolji život, a ne da bude instrument pozicioniranja nekoliko ljudi - rekao je predsjednik Incijativnog odbora SDBiH Enver Bijedić.

Podsjećamo, Bijedić je bio na čelu Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla koji je na prethodnim izborima osvojio skoro 49 i po hiljada glasova.

- Mi smo jedina organizacija SDP-a koja je pobijedila na prethodnim izborima. Za sve vrijeme od izbora jedina osoba koja mi je u Sarajevu čestitala na pobjedi bila je čistačica u Centrali stranke. Toliko o odnosu prema nama od kolega iz SDP-a - rekao je Bijedić.

On je istakao da je već pokrenuo postupak u Zastupničkom domu BiH da postane nezavisni zastupnik te je pojasnio da će u ovom mandatu biti dio Kluba zastupnika DF-a u Državnom parlamentu.

Ova stranka imat će centralu u Tuzli, ali ima ambiciju da bude državni politički projekat. Bijedić je najavio da već postoji interes za formiranje stranačkih ogranaka u Unsko-sanskom, Bosanskopodrinjskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom kantonu... Između ostalih, u novoj stranci je i ratni komandant iz Srebrenice Hakija Meholjić.

- Ovo će biti stranka građana, a ne članova. Mi nećemo prodati interese partije zbog neke svoje lične pozicije ili interesa. Želimo braniti i regionalne interese i dati priliku da svaki ogranak vodi politiku na način kako to misli da je najbolje - rekao je Edin Delić, načelnik Lukavca i jedan od članova Inicijativnog odbora.

Buduća stranka je već dio vlasti u Tuzlanskom kantonu, a u Vladi TK ima ministre unutrašnjih poslova i poljoprivrede.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.