open-navfaktor-logo
search
Oprečni standardi
Formiranje federalne vlasti: Dodik odlučio ko je legitiman, a ko nije, "srpski legitimitet" dodijeljen i HDZ-u
O obimu apsurdnosti Dodikove teze o njegovoj stranci kao ekskluzivnom vlasniku izbornog legitimiteta srpskog naroda u FBiH svjedoči činjenica da su sva četiri delegata iz te stranke na prošlim Općim izborima osvojila ukupno 4.628 glasova, dok je ostalih 13 delegata prikupilo gotovo 29.000 glasova
19.01.2020. u 13:23
get url
text

Nakon legitimnih i nelegitimnih Hrvata, čiji legitimitet isključivo ovisi o stranačkoj članskoj kartici koju posjeduju, u Federaciji Bosne i Hercegovine se nameće i postojanje legitimnih i nelegitimnih Srba. Od ukupno 17 delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, "legitimno" je njih tek četiri.

Ocjena je to predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, koji je kazao da je njegova stranka jedini "legitimni predstavnik srpskog naroda u FBiH" i da je "sasvim logično" da ona dobije pozicije potpredsjednika ovog bh. entiteta, te barem jednu ministarsku poziciju u Vladi FBiH.

- Mi ćemo tamo raditi da SNSD dobije jedno od važnih mjesta, ili potpredsjednika FBiH ili neko drugo važno mjesto, ali svakako ćemo pokušati da osiguramo bar jedno ministarsko mjesto u samoj Vladi FBiH – najavio je Dodik.

Za razliku od tri delegata sa SNSD-ove liste u Kantonu 10, te jednog iz istog kantona koji je nedavno ponovo zadužio člansku karticu te stranke, njihove kolege, sudeći prema Dodikovoj logici, nisu legitimne.

O obimu apsurdnosti Dodikove teze o njegovoj stranci kao ekskluzivnom vlasniku izbornog legitimiteta srpskog naroda u FBiH svjedoči činjenica da su sva četiri delegata iz te stranke na prošlim Općim izborima osvojila ukupno 4.628 glasova, dok je ostalih 13 delegata prikupilo gotovo 29.000 glasova.

Da bi SNSD predložio kandidata za potpredsjednika FBiH, potrebni su im glasovi šest delegata, pa će tako Dodikov "legitimitet" iznenada steći Nikica Bosnić iz Demokratskog narodnog saveza (DNS), te Zora Dujmović iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, stranke koja stoji na putu konstitutivnosti Srba u pojedinim kantonima.

O stvarnom Dodikovom odnosu prema srpskom narodu u FBiH, pored "žmirenja" pred opstrukcijama njegovih partnera iz HDZ-a BiH kada je u pitanju provedba odluke Ustavnog suda FBiH o konstitutivnosti Srba, svjedoči i činjenica da "legitimne" političke predstavnike tog naroda pronalazi isključivo u Kantonu 10, u kojem, prema posljednjem Popisu stanovništva, živi 10.905 Srba. Ostali, sudeći prema prisutnom narativu u entitetu RS, nose etiketu "izdajnika", pa tako pravo na "legitimitet" nema, primjera radi, niko od ukupno 13.300 Srba iz Kantona Sarajevo, te niko od nešto više od 7.000 Srba iz Tuzlanskog kantona, među kojima je i delegat Socijaldemokrata BiH Žarko Vujović.

- U 21. vijeku da neko tvrdi da je legitiman, a da neko nije, su za mene, u najmanju ruku, metode koje ne odgovaraju zdravom razumu. Ja vodim porijeklo iz Hercegovine, iz Bileće. Imam imovinu u Hercegovini. Živi mi tamo rodbina. Ja živim u Tuzli već tridesetak godina. Veći sam sigurno pripadnik srpskog naroda nego neki koji se legitimiraju po tom pitanju. Da uzmemo malo rodoslov svačiji, pa da vidimo... ali to su za mene gluposti. To više nije ni prebrojavanje po krvnim zrncima već po nekim osnovama koje su svojstvene Srednjem vijeku – kazao je Vujović za Faktor.

Zanimljivo je također da Dodik principe utvrđivanja etničkog legitimiteta koje koristi u FBiH ne primjenjuje u entitetu RS, u kojem već godinama na pozicije u vlasti koje pripadaju Bošnjacima raspoređuje predstavnike SNSD-a i njihovih koalicionih partnera.

Proces imenovanja izvršne vlasti na federalnom nivou blokira HDZBiH, s obzirom da ta stranka odbija predložiti kandidata za predsjednika FBiH do usvajanja novog Izbornog zakona. Uprkos ambicijama SNSD-a, izvjesno je, prema informacijama Faktora, da će kandidat za potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda ponovo biti Milan Dunović iz Demokratske fronte.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.