open-navfaktor-logo
search
Pred žrijeb za SP
FIFA rang-lista izlazi 22. oktobra: Zmajevi ispali iz Top 50, ostaju li u trećem šeširu?
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine na novoj rang-listi najboljih svjetskih timova koju će FIFA objaviti 22. oktobra nazadovat će za jednu poziciju i ispast će iz Top 50.
16.10.2020. u 09:06
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - Matematika je jasna: Evo kako Zmajevi mogu ostati u evropskoj eliti

U odnosu na septembar, izabranici selektora Duška Bajevića izgubili su dva boda i sada će imati 1.424, te će nazadovati za jednu poziciju - sa 50. past će na 51. mjesto.

A upravo će FIFA rang-lista biti ključni faktor kod određivanja jakosnih grupa pred žrijeb kvalifikacionih grupa za Svjetsko prvenstvo 2022. godine. Žrijeb kvalifikacija za Mundijal u Kataru bit će obavljen 7. decembra, a Zmajevi su trenutno u trećem šeširu.

Ali to ne znači da će na toj poziciji i ostati jer nam prijeti ispadanje u četvrti šešir, što bi nam dodatno otežalo put ka Mundijalu.

Najveće prijetnje trenutno su nam Grčka i Finska koje imaju 16, odnosno 22 boda manje nego BiH.

No, u slučaju nepovoljnog rezultata u novembarskim mečevima Lige nacije (BiH gostuje Nizozemskoj i dočekuje Italiju, Grčka gostuje Moldaviji i dočekuje Sloveniju, a Finska dočekuje Bugarsku i gostuje Velsu) nije isključeno da ispadnemo u četvrti šešir, što bi bila prava katastrofa.

Što se tiče reprezentacija iz regiona, sigurno je da će Hrvatska biti u prvom šeširu. Srbija je trenutno u drugom, ali može ispasti u treći, a Slovenija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija su sigurne u četvrtom šeširu. Kosovo je u petom šeširu bez mogućnosti napredovanja, ali ni ispadanja.

Timovi označeni zelenom bojom ne mogu napredovati, ali ni ispasti iz švog šešira

 

A kada je u pitanju nova FIFA rang-lista, koja će svjetlo dana ugledati 22. oktobra, većih promjena u vrhu neće biti. Belgija će ostati prva, Francuska druga, a Brazil treći. Danska će napredovati sa 16. na 13. mjesto, a Rumunija će ubilježiti najveći pad - sa 34. na 44. poziciju.

Kvalifikacije za SP počinju 24. marta 2021. godine, a završit će 16. novembra iste godine. Deset pobjednika grupa ide direktno na Mundijal dok će deset najboljih drugoplasiranih selekcija zajedno sa dvije najbolje iz Lige nacija razigravati za preostala tri mjesta koja za SP daje Evropa.

Baraž je na rasporedu u martu 2022. godine. Polufinala se igraju 24/25. marta, a finala 28/29. marta 2022. godine. Svjetsko prvenstvo u Kataru bit će prvo u zimskom terminu i igrat će se od 21. novembra do 18. decembra 2022. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.