open-navfaktor-logo
search
Liga nacija A
Matematika je jasna: Evo kako Zmajevi mogu ostati u evropskoj eliti
Kada bi postojao sport zvani "matematičke kalkulacije", Bosna i Hercegovina bila bi svjetski prvak. Ili, bar, viceprvak...
15.10.2020. u 09:27
get url
text
get url
text

Dok drugi igraju fudbal, pobjeđuju, osvajaju bodove, mi se bavimo kalkulacijama i računamo koliko nam je potrebno da ostvarimo "nešto". I na kraju, kada postane jasno da nemamo ni teoretskih šansi da ostvarimo to nešto, onda mijenjamo selektora. I tako godinama unazad.

Da nastavimo tradiciju, pobrinuli smo se i u Ligi nacija A. Zmajevi su u evropsku elitu, među 16 najboljih reprezentacija Evrope u ovom takmičenju, stigli zahvaljujući osvajanju Lige nacija B ispred Austrije i Sjeverne Irske. Novu sezonu počeli smo u grupi 1 Lige nacija A i to zajedno sa Italijom, Nizozemskom i Poljskom.

Mnogi su tada smatrali da ćemo se sa Poljacima boriti za opstanak, ali sada je gotovo izvjesno da ćemo teško uloviti treće mjesto koje garantuje opstanak.

Robert Lewandowski i društvo sinoć su bh. timu nanijeli drugi poraz u ovom takmičenju, a samo u jednom slučaju na kraju bi završili iza nas. Za taj rasplet potrebno je da Poljaci izgube od Italije i Nizozemske, a da bh. tim ostvari dvije pobjede protiv istih protivnika (Italija na Grbavici i Nizozemska u gostima).

Druga opcija je da Nizozemska završi posljednja u grupi. U tom slučaju morali bi izgubiti oba meča (Poljska i BiH), a mi bismo smo ih morali pobijediti u gostima (u ovakvom raspletu nebitna nam je utakmica protiv Italije).

Postoji opcija po kojoj i Italija može ispasti iz naše grupe. Tada bi Azzurri morali izgubiti na gostovanju u BiH i ne bi smjeli savladati Poljsku (ako izgube, nama bi protiv Nizozemska bio dovoljan bod, a ako remiziraju, Zmajevi bi morali slaviti kod Lala).

Sve u svemu, izabranike Duška Bajevića u novembru očekuje (ne)moguća misija. Za 15. novembar zakazano je gostovanje kod Nizozemske, a tri dana kasnije ugostit ćemo Italiju.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.