Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) javnost je pobliže upoznala sa bh. reprezentacijom, a posebne epitete dobila je naša najbolja košarkašica - Jonquel Jones.

- Jedno od najprepoznatljivijih imena u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u košarci za žene 2022. u Osaki, Jonquel Jones, konačno će izaći na teren sutra kada Bosna i Hercegovina u svom prvom meču igra protiv Kanade - piše na početku najave.

FIBA smatra da je naša reprezentacija trenutno jedna od selekcija u usponu u ženskoj košarci. Najbrža sila, i ovaj spektakularni zamah ima ime: Jonquel Jones.

Na ženskom Eurobasketu 2021. godine, BiH je imala historijski niz i završila na 5. mjestu. Pobjeda Zmajica protiv Belgije, jedne od najboljih ekipa na svijetu, još je svježa uspomena, ne samo za navijače već i za protivnike. Jones je u tom meču ubacila 44 poena, uz 22 skoka.

VEZANI TEKST - Zmajice odradile posljednji trening pred Kanadu, FIBA još šuti

- BiH je talentovana reprezentacija, a Jonquel Jones je neprikosnoveni lider u ovoj ekipi. Ona je odvela UMMC Ekaterinburg do titule Eurolige za žene 2019. i 2021. godine, a dobila je i individualno priznanje u WNBA, proglašena je za MVP sezone 2021. Teško je osporiti da bi ona sada mogla biti najbolja igračica na svijetu - navode iz FIBA-e, te nastavljaju hvaliti "Majku Zmajica" (ovaj nadimak dobila na Eurobasketu):

- Sa svojom kombinacijom vještina, veličine i brzine, redovno je nazivana ženskim Kevin Durant. Ovo je bilo prvo kao kompliment, ali Jones sada zaslužuje da bude prepoznata kao jedinstven i briljantan talenat kakav jeste. Sa ovim statusom sada dolazi i odgovornost da njen tim podigne na viši nivo. Na redu su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Nakon njenog nevjerovatnog prikaza talenata na posljednjem Eurobasketu (24,3 poena, 16,8 skokova uz 3 asistencije po utakmici), očekivanja i pritisak su ogromni, a Jones to očito ne smeta.

- Iskreno, košarka je izlaz za mene. Mislim da je običan život pritisak, košarka je samo zabava - rekla je Jones.

Selektor Goran Lojo siguran je u najveću zvijezdu reprezentacije.

- Jones je u dobroj formi, tek dolazi iz Eurolige. Prošle sedmice je ubacila 28 poena, bila je MVP WNBA prošle sezone i trebala je biti MVP Eurobasketa za žene po svim statističkim parametrima . smatra Lojo.

Pred prvu utakmicu u Osaki, Jones je puna pozitivnosti. BiH ima žestoku konkurenciju u vidu Kanade koja je četvrta na svijetu i Japana koji su osvajači srebrenih olimpijskih medalja, ali Jones se raduje tome.

- Za nas je ovo prilika da postanemo bolji tim i pripremimo se za Svjetsko prvenstvo. Imamo mogućnost da procijenimo koliko smo dobri protiv ostatka svijeta - zaključila je Jones.