Kako su istakli iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, svake godine u većem bh. entitetu registrira se između 30.000 i 40.000 osoba sa simptomima sličnim gripi.

Od gripe, kako dalje navode, mogu oboljeti svi, jer se virus brzo širi, ipak, najosjetljiviji su starije osobe, mlađa djeca i pacijenti sa hroničnim oboljenjima koji su u najvećem riziku od ozbiljnih komplikacija, a uključuju upalu pluća, miokarditis (upala srčanog mišića) i encefalitis (upalu mozga), koje mogu ugroziti život.

- Vakcinacija je najučinkovitija mjera zaštite od gripe, a provodi se svake godine prije sezone gripe, jer su za stvaranje zaštite potrebne dvije, tri sedmice. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) vakcinaciju preporučuje i u toku sezone gripe, jer je nekada aktivnost najveća u februaru, pa i u martu. Rutinska godišnja vakcinacija za preporučene grupe pruža dobru zaštitu osoba koje su pod visokim rizikom od gripe - navode u Federalnom zavodu.

Nabavka vakcina protiv gripe u nadležnosti je kantona.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo ranije nam je rečeno kako za ovu sezonu planiraju nabaviti 7.000 doza.

Iz Instituta za hranu i lijekove Zenica kažu kako i ove godine planiraju nabaviti oko 4.000 doza, ali tačan broj poručenih vakcina, kako je pojasnila Fatima Bašić, načelnica Službe za epidemiologiju, zavisit će od cijene koja će ove godine biti veća.

- Vakcine obično stižu u novembru ili decembru. U zadnje dvije godine gripa je imala nisku aktivnost. Kako je broj oboljelih bio mali, tako je i odziv stanovnika bio zanemariv. Za ovu godinu još uvijek ne možemo ništa konkretno predvidjeti - kazala je Bašić.

I u Unsko-sanskom kantonu broj naručenih doza vakcina protiv gripe zavisit će od cijene.

- Mi smo do sada nabavljali oko 3.000 doza. Prošle godine, zbog porasta cijene, dobili smo 2.800 doza. Vjerovatno ćemo otprilike toliko nabaviti i za predstojeću sezonu gripe - kazali su u Zavodu za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona.

Dr. Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, kaže kako i ove godine planiraju nabaviti 300 doza za rizične grupe stanovništva, a sredstva će, dodaje, dobiti od Kantonalnog ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice.

U Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona planiraju poručiti oko 5.000 doza.

- Mi smo svojevremeno na Tuzlanskom kantonu nabavljali od osam do 10.000 vakcina, ali je bilo neiskorištenih. Zato smo odlučili smanjiti broj. Što se tiče cijena, još uvijek se ne zna kolika će ona biti. Do sada se ona uglavnom po jednoj dozi kretala od 18 do 22 KM - istakli su u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Za ovu godinu i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH nabavit će 6.000 doza vakcina protiv gripe koje će biti namijenjene za zdravstvene radnike.