open-navfaktor-logo
search
Želi profesionalizam
Faruk Hadžibegić: Naći ćemo vremena i za kafane, familiju, baklave...
Faruk Hadžibegić, proslavljeni bivši bh. fudbaler, danas je imenovan za novog selektora A reprezentacije Bosne i Hercegovine.
04.01.2023. u 19:54
get url
text

Ono što se poričalo sedmicama unazad, dobilo je i potvrdu. Hadžibegić je na klupi Zmajeva naslijedio Ivayla Peteva, kojem nije produžen ugovor, a koji je istekao 31. decembra 2022. godine.

- Mislio sam da ću karijeru završiti u inostranstvu. Poziv iz FSBiH je velika odgovornost, veliko zadovoljstvo i jedna velika motivacija - rekao je Hadžibegić na današnjem predstavljanju, a onda pozvao i novinare na saradnju.

U svom izlaganju breme odgovornosti prebacio je i na pleća medija, a pominjao je i kafanu, porodična druženja tokom okupljanja, baklave...

VEZANI TEKST - Hadžibegić želi vratiti kult reprezentacije, Zeljković u konfliktu sa medijima

- Volio bih sa vama da podijelimo taj sportski projekat. Jer vi imate, dozvolite mi da vam kažem tako, jednu odgovornost ili profesionalnu obavezu da napravimo taj jedan sportski ambijent zahtjevnosti. Da cilj i rezultat bude projekat svih. Ne samo nas trenera i igrača, publike. A vi ste ti koji možete da pošaljete tu poruku, pa da se ne divimo komšijama iz Hrvatske kako oni imaju taj naboj kada igraju za reprezentaciju.

Oni su isti momci kao i mi, od krvi i mesa. Da napravimo tu atmosferu i radnu i odgovornu, svi zajedno.

I, ja ću vam dati jedan primjer koji želim da ispravimo ovdje kod nas, kada je u pitanju naša reprezentacija. Svi naši igrači igraju u evropskim klubovima. Od malo boljih, do slabijih. I imaju jednu disciplinu koja je izuzetno velika. To je ta organizacija. Zahtjevnost rezultata. I taj rezultat traži od igrača jednu disciplinu i odgovornost.

Svi igrači koji dolaze na pripreme, dolaze o trošku Saveza. I to je sve u redu. A kada idu iz reprezentacije, poslije utakmice, uzima se privatni avion da bi se što prije došlo u klub. Znači, taj profesionalizam koji imaju u klubovima želim da imaju i u reprezentaciji. Bez obzira što mi ovdje imamo familiju i sve to.

VEZANI TEKST - Šehić obećao navijačima: Nema više izlazaka, nema više kafa, ni mame svoje nećemo gledati

Naći ćemo mi vremena i da odemo u kafanu, i familiju i da pojedemo baklavu. Ali da se zna da dolazimo da tražimo rezultat. A to vama govorim govorim jer ste i vi očevici i vi ste živi ljudi ko i mi svi. Pa odemo u kafanu, vidimo nekoga... Ali da ima jedna generalna atmosfera da smo tu zbog reprezentacije, tu smo zbog rezultata, da napravimo nešto da bi publika bila zadovoljna. A to zavisi velikim dijelom i od vas. Ja vas to i molim i tražim od vas i mislim da ćete me dobro shvatiti - zaključio je Hadžibegić svoje prvo obraćanje novinarima.

A da su kafane, porodične posjete i kolači/baklave problem našeg tima znamo iz prošlosti. Tako su prije nekoliko godina kamere "uhvatile" Senada Lulića, bivšeg Zmaja, kako Samiru Handanoviču, golmanu Slovenije, govori o priprema bh. tima.

- Kod nas je reprezentacija kao da dođeš na odmor. Jedeš kolače, porodica, pokloni..., onda idu utakmice i tu si mrtav. Tako je bilo kod nas - kazao je tada Lulić.

Ibrahim Šehić, golman Zmajeva, u novembru 2021. godine, nakon poraza od Ukrajine, stao je pred BHFanaticose i dao obećanje da će u bh. timu biti napravljen Pravilinik, a ko god ga prekrši, "zajedno ćemo ga kazniti".

VEZANI TEKST - Džeko "skoknuo" u Sarajevo na hamburger

- Nema više izlazaka, nema više ni kafa, ni mame svoje nećemo gledati dok god ne vratimo reprezentaciju na pravi put i to vam obećavamo - kazao je tada Šehić.

Da li je Pravilnik zaživio još niko iz bh. tabora nije potvrdio, ali smo i nakon toga reprezentativce BiH viđali po kafanama. Također, već na prvom okupljanju poslije Šehićevog obećanja, kapiten Edin Džeko iz Zenice je znao "skoknuti" na hamburger u Sarajevo. 

Hoće li to promijeniti Hadžibegić ili će opet iz Saveza okriviti medije, kao i bezbroj puta do sada, mogli bismo saznati već u martu kada počinju kvalifikacije za EURO 2024, a u prvom meču dočekujemo Island.    

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.