open-navfaktor-logo
search
Novi selektor Zmajeva
Hadžibegić želi vratiti kult reprezentacije, Zeljković u konfliktu sa medijima
Nova godina donijela je i prve promjene u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine.
04.01.2023. u 14:03
get url
text

Sa posljednjim danom 2022. istekao je ugovor Ivaylu Petevu, a za novog selektora fudbalske A reprezentacije danas je imenovan Faruk Hadžibegić.

O promjenama na klupi Zmajeva govorio je Vico Zeljković, predsjednik FSBiH, koji se na presici pojavio u društvu novog selektora i direktora A reprezentacije Zvjezdana Misimovića. 

- Izabrali smo ovog selektora, cilj nam je da se plasiramo na Evropsko prvenstvo. I nadamo se da ćemo se historijski plasirati na EP. Izvršni odbor je jednogalsno podržao novog selektora, što pokazuje naše jedinstvo. Želim da se zahvalim bivšem seletoru s kojim smo imali korektne rezultate. Nažalost reprezentacija nije uspjela da se plasira na SP. Kroz Ligu nacija smo napravili iskorak. U prethodnih 10, 15 dana razmišljali smo šta i kako dalje, razgovarao sam sa Misimovićem, nije bila laka odluka, jer svaka odluka dovodi do rizika. Međutim, mi stojimo iza toga. I dolazak Peteva je protekao u ne fer atmosferi, ali smo uspjeli kroz dvije godine promijeniti sliku. Može se postaviti pitanje zbog čega sada promjena. Petevu je sa 31. decembrom istekao ugovor, i jednostavno došli smo do stava i mišljenja da nam treba novo lice i nova energija - kazao je između ostalog Zeljković.

Otkrio je kako FSBiH planira u zgradi Saveza praviti hotel za vlastite potrebe, te da bi FSBiH trebao preuzeti upravljanje stadionom Otoka. 

Uz to, najavio je i razgovor o temi izgradnje Nacionalnog stadiona.

- Nama kao Savezu treba neko da ustupi lokaciju, a mi ćemo dalje uz FIFA i UEFA raditi - kazao je Zeljković.

Zeljković je objasnio da je Hadžibegić dobio ugovor do kraja kvalifikacija, te da nas interesuju samo prva dva mjesta i direktan plasman na EURO.

- Sa Petevom smo u dvije godine prošli mnogo stvari. Bilo je jako finih, ali i teških momenata. Kada smo sve to sumirali, na kraju smo došli do mišljenja da je potreban neko ko više poznaje ovaj mentalitet i ovo podneblje. Poslije jedne pobjede se napraviti euforija, a poslije jednog poraza da ništa ne valja. Mislim da smo se istrošili, a u FSBiH smatramo da je u ovom trenutku najbolje rješenje Faruk Hadžibegić. Bio je kapiten jednom Piksiju Stojkoviću i želimo iskoristiti njegov autoritet. Naravno, to nije garancija da ćemo otići na EURO, ali smatramo da sa njim imamo najveće šanse - kazao je Zeljković, poručivši:

- Igrači su napravili dobru sinergiju sa Petevom, ali smo isto tako ubijeđeni da će i sa novim selektorom biti sjajna sinergija. Oni u svojim klubovima imaju svoje obaveze, a u njima imaju svoje predsjednike. Tako je i ovdje. Postoji Izvršni odbor i predsjednik koji vodi politiku Savezu. Nema nijedan problem na relaciji selektor - igrač. 

Poručio je kako su špekulacije da su Petevu nametani pojedini igrači, priznao da voli Borac, ali da se ponaša profesionalno. 

- Smatram da svojim potezima ne favorizujem Borac, možda je rješenje da se iselim iz Banja Luke i preselim u Sarajevo, ali to neću. Imamo šansu da napravimo dobre stvari za fudbal - kazao je Zeljković, naglasivši kako ne može spriječiti da brat od njegovog savjetnika ima agenciju za zastupanje igrača, a potom je ušao u konflikt sa medijima koji kako kaže "pišu negativne stvari o Savezu" i to zbog natpisa o hibridnim terenima čija izgradnja kasni nekoliko mjeseci.  

Zeljković je kazao kako nije bilo razgovora sa drugim trenerima - ostanak Peteva ili dolazak Hadžibegića su bile jedine dvije opcije. 

Misimović je poručio kako su igrači upućeni u to šta se radi. 

- Oni su profesionalci i dat će sve od sebe, pošto znaju šta je u igri. Selektor i ja ćemo uskoro otići u posjetu igračima - kazao je Misimović, dodavši kako je u kontaktu sa sa potencijalnim reprezentativcima, a da je na selektoru da odluči koga će zvati.      

Hadžibegiću je ovo drugi mandat na klupi bh. tima. Prvi put BiH je vodio od 1998. do 1999. godine, kada je na klupi sjedio sedam utakmica, zabilježivši dvije pobjede, dva remija i tri poraza.    

- Ja nikada nisam ni smatrao da sam otišao iz Saveza, uvijek sam se smatrao dijelom Savezu. Danas osjećam zadovoljstvo, ponos i odgovornost. Želim da budem dio ovog projekta, koji ima za cilj da ostvari rezultat da nas odvede na Evropsko prvenstvo - kazao je Hadžibegić, dodavši: 

- Najveći problem je što nećemo imati vremena za rad. Ako bude sreće da svi budu zdravi, to će biti velika stvar. Moramo napraviti selekciju igrača koji igraju isti fudbal. Sa ponosom sam prihvatio ovaj poziv, ali nisam vjerovao da će se tako desiti. Mislio sam da ću karijeru završiti u inostranstvu. 

Hadžibegić je poručio kako od medija očekuje da stvore amtosferu zajedništva koja će, nada se, na kraju donijeti rezultat. 

- Vidjeli ste naboj kod komšija kada igraju za reprezentaciju, želim to i kod nas. Svi naši igrači igraju u evropskim klubovima, imaju disciplinu koja je velika. Želim da imamo profesionalizam, a bit će vremena za porodicu, kafanu, otići na baklavu... Želim atmosferu u kojoj znamo da smo tu zbog rezultata i da su navijači zadovoljni. Tražim to i od vas, nadam se da će te me shvatiti. Kada završe okupljanja igrači uzimaju privatne avione i žure u svoje klubove. Pokušat ću napravti da tako žure i na okupljanje - kazao je Hadžibegić, dodavši kako je javnost najvažnija u građenju kulta reprezentacije.  

VEZANI TEKST - Hadžibegić novi selektor: Kako su glasali članovi Izvršnog odbora FSBiH?

Selektor je govorio i o planovima u narednom periodu. 

- Već od iduće sedmice planiramo posjetiti igrače i razgovarati sa njima. Imamo grupu od 30, 35 igrača, cilj nam je da podijelimo igračima zadatke. Grupa? Nismo prvaci svijeta, ali moramo igrati kao da smo prvaci svijeta. Moramo imati mentalitet da je pobjeda normalna stvar - kazao je Hadžibegić, kazavši kako su dobro došli svi oni koji u srcu imaju BiH.   

Hadžibegić je najavio da će u narednih sedam do 10 dana sačiniti stručni štab, naglasiši kako ne želi previše mijenjati saradnike, dok je Zeljković naglasio kako se neće miješati u izbor saradnika, a koji će se uklopiti u budžet koji je imao prethodni stručni štab. 

Hadžibegićeva trenerska karijera uglavnom je bila vezana za Francusku. Krenuo je u Socheauxu, a radio je u Troyesu, Dijonu, Bastiji, Arlesu, Valenciennesu, Red Staru.

Imao je angažmane i u tuskim klubovima Gaziantepsor, Diyabakirspor i Denislispor. Radio je još u španskom Betisu, sada već davne 2000. godine, a u ljeto 2021. kratak angažman imao je i u alžirskom MC Algeru.

Kao selektor sjedio je na klupi reprezentacije Crne Gore (do decembra 2020. godine).

Sa Zmajevima će imati cilj plasman na Evropsko prvenstvo koje će se 2024. godine igrati u Njemčkoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.