Kantonalni odbor SDP-a Tuzla donio je danas odluku da započne proces formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu sa SDA, neovisno o ograničenjima koja je ranije toj kantonalnoj organizaciji nametnuo Glavni odbor SDP-a.

Potvrdio je tu informaciju za Faktor Enver Bijedić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla.

- Sa 44 glasa za i četiri glasa protiv smo donijeli odluku da idemo u formiranje vlasti u kapacitetu kojeg imamo – kazao je Bijedić.

Dodao je da SDP posjeduje dovoljan kapacitet za formiranje stabilne skupštinske većine, odnosno nove vlasti u Tuzlanskom kantonu s ciljem, kako je kazao, promjene postojećeg stanja.

Ranije je, podsjećanja radi, Glavni odbor SDP-a donio odluku prema kojoj ta stranka neće ići u proces formiranja vlasti sa "etnonacionalnim strankama", u koje je svrstala samo SDA, SNSD i HDZ. Kantonalni odbor SDP-a je zatim „proširio“ tu odluku, uvrstivši među etnonacionalne stranke i PDA, što je onemogućavalo SDP-u formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu, uprkos činjenici da je to jedini kanton u kojem je ta stranka ostvarila pobjedu na prošlim općim izborima te uprkos volji stranačkog članstva i glasača u Tuzlanskom kantonu.

Uzimajući u obzir oprečnost odluke Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla u odnosu na stav Glavnog odbora, zanimalo nas je kakva bi reakcija mogla biti stranačke centrale u Sarajevu.

- Ne znam, zaista, kakva bi mogla biti reakcija Centrale. Ne znam šta razmišljaju. Odluku je donio kolektivni organ sa izrazitom većinom. Vidjet ćemo. Mislim da bi bilo glupo da se sankcionira čitav Kantonalni odbor – izjavio je Bijedić.