Članstvo u EU

Evropski lideri pružili snažnu podršku Sjevernoj Makedoniji i Albaniji: Uradile su ono što je od njih traženo

Objavljeno: 03.10.2019. u 20:00

Trenutni predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i Ursula von der Leyen, koja će na funkciju stupiti 1. novembra, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tursk te predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli napisali zajedničko pismo

Čelnici Eu smatraju da je pravo vrijeme za pokretanje pregovora

Čelnici institucija Evropske unije (EU) zatražili su otvaranje pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, javlja Anadolu Agency (AA).

Trenutni predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i Ursula von der Leyen, koja će na funkciju stupiti 1. novembra, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tursk te predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli napisali su zajedničko pismo u kojem su lidere zemalja članica pozvali na pokretanje pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

U pismu se navodi kako se EU suočava sa strateškim izborom. Smatraju kako će odluka o pokretanju pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom testirati sposobnost Unije da ispuni obećanja i gleda u budućnost. Navodi se i kako svijet prolazi kroz brze promjene.

Dodaje se i kako bi, da bi EU zadržala svoju međunarodnu ulogu i zaštitila svoje interese, treba integrirati zemlje koje su izrazile interes i ispunila zadatke i obaveze za pokretanje procesa pristupanja.

- Sjeverna Makedonija i Albanija su uradile ono što je od njih traženo - navodi se u pismu.

Rečeno je i kako vjeruju da je pravo vrijeme za pokretanje pregovora o članstvu s dvjema zemljama.

Evropski lideri će se 17. i 18. oktobra sastati u Briselu. Očekuje se da će na samitu, koji će posljednji put biti održan pod trenutnom evropskom administracijom, biti razgovarano o procesu članstva Sjeverne Makedonije i Albanije.
 

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije