open-navfaktor-logo
search
Ne separatizmu
Evropska parlamentarka Tineke Strik: Podrška evropskoj budućnosti BiH
Zastupnica Evropskog parlamenta Tineke Strik pozdravila je današnje usvajanje rezolucije Evropskog parlamenta o Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine u 2019. i 2020. godini te poručila da se ovim jasno podržava evropska budućnost BiH. 
24.06.2021. u 22:20
get url
text
Tineke Strik
Tineke Strik

- Sretna da je danas usvojen kritičan, ali konstruktivan godišnji izvještaj o Bosni i Hercegovini koji u potpunosti podržava evropsku budućnost BiH i oštro odbacuje separatistička i etnonacionalistička retorika - kazala je na Twitter profilu Strik, nizozemska političarka iz reda Zelenih.

VEZANI TEKST - Evropski parlament izglasao Rezoluciju o Bosni i Hercegovini, odbijeni amandmani Hrvatske

Evropski parlament je danas u formi rezolucije, sa 483 glasa "za", 73 protiv i 133 suzdržanih, usvojio izvještaj o Bosni i Hercegovini koji je pripremio i nedavno usvojio Komitet za vanjske poslove. Izvještaj je podijeljen u sedam poglavlja koja se odnose na proces pomirenja, funkcionisanje demokratskih institucija, vladavinu prava, osnovna ljudska prava, socio-ekonomske reforme, povezanost, energiju i okoliš, vanjsku politiku i sigurnost.

U izvještaju se navodi da Evropska unija snažno podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine te se osuđuju pokušaji narušavanja državnosti i Ustava Bosne i Hercegovine i apeluje se na domaće političare da donesu Ustav koji će biti u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

U rezoluciji se također osuđuje nacionalistička i zapaljiva retorika, poricanje i veličanje ratnih zločina, uključujući i genocid u Srebrenici.

Također su odbijeni svi amandmani na tekst prijedloga rezolucije hrvatskih eurozastupnika, tako da nije spomenuta ni pitanje konstitutivnosti niti "legitimno predstavljanje".
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.