Naša sagovornica otišla je u penziju 1997. godine i smatra da je tadašnjim izračunom penzije zakinuta.

Kako istu penziju mogu imati oni sa 35 i 10 godina staža?

- Otišla sam u penziju sa 35 godina staža i mislim 53 godine života, tadašnji Zakon o PIO-u mi je to omogućavao. Htjela sam osloboditi svoje radno mjesto za mlade, da i oni mogu zarađivati i jednog dana steći penziju. Međutim, kao da nisu znali preračunati prijeratne dinare u konvertibilne marke i penzija mi je bila tada nekih možda 100 KM. U tom šoku nikada se nisam ni sjetila žaliti.

Zbog svega moja penzija je sada među onim najnižim 424 KM, a radila sam 35 godina. Kako penziju kao ja mogu imati i oni koji jedva imaju 10 godina staža ili oni koji su jedva ostvarili 20 godina staža? Kome da se žalim? - priča nam Sarajka H. D.

Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, kaže kako penzioneri imaju pravo da se žale u roku od 15 dana od trenutka prijema rješenja o penzionisanju. 

- To je rok za podnošenje žalbe. Naravno, čovjek ima pravo podnijeti žalbu i nekoliko godina kasnije, ali to će biti neosnovano zbog protoka roka. Što se tiče preračuna penzija iz dinara u konvertibilne marke, nemam neki komentar jer nisam upućen. Rađen je po zakonu koji je vrijedio za sve u tom trenutku. Što se tiče žalbe na taj preračun sada, to je deplasirano jer se tu ne može ništa mijenjati - kazao nam je Kvesić. 

Nema doktora ekonomskih nauka koji će protumačiti

Suljo Bekan, predsjednik Udruženja penzionera Goražde, podsjeća kako je velika nepravda načinjena penzionerima u FBiH koji su otišli u penziju do 1998. godine.

- Penzije su im umanjene za nekih 40 posto i ta nepravda nikada nije ispravljena. A što se tiče preračuna penzija iz dinara u konvertibilne marke, prema mom mišljenju, nema doktora ekonomskih nauka koji će takvo rješenje protumačiti. To je toliko zakukuljeno, mnogi su zakinuti kod tog preračunavanja - govori Bekan.