VEZANI TEKST - Neizvjesna noć: Migranti iz Lipe krenuli prema Bihaću, građani blokirali ulaz u Biru

- Postoje svi preduslovi za izmještanje izbjeglica i migranata iz Lipe u prihvatni centar Bira u Bihaću. Preduslovi su utvrđeni odlukama Vijeća ministara BiH o lokaciji Lipa, prihvatnom centru Bira, nacionalnim Planom mjera i aktivnosti te u odredbama Zakona o strancima i Zakona o azilu. Nažalost, vlasti Bosne i Hercegovine nisu uspjele realizirati preseljenje u Biru, koja je prethodno ispražnjena i ostaje neiskorištena uprkos kontinuiranom finansiranju od Evropske unije - stoji u saopćenju. 

Navode da je to "neuspjeh vlasti Unsko-sanskog kantona da djeluju, pokreću pitanja u kontekstu vladavine prava i direktno doprinosi humanitarnoj i sigurnosnoj krizi".

- Još jednom pozivamo vlasti da prevaziđu politička pitanja i ponovo otvore centar Bira u Bihaću kao privremeno rješenje. Pozivamo vlasti da osiguraju dovoljne kapacitete za smještaj izbjeglica i migranata u zimskom periodu.

Evropska unija je u više navrata izražavala zabrinutost povodom situacije po pitanju migracija i pojavi humanitarne krize u zemlji. Osigurana je podrška za sve resorne vlasti u iznalaženju, definisanju i pregovorima o mogućim rješenjima. Evropska unija je nadalje pružila značajnu finansijsku i tehničku podršku Bosni i Hercegovini za bolje upravljanje migracijama i azilom kao i pomoć građanima u suočavanju sa ovom izazovnom situacijom. Nedavno je Evropska komisija usvojila paket pomoći od dodatnih 25 miliona eura sredstava za podršku Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijama. Evropska unija i njeni partneri nastavljaju pomagati i ublažavati uslove u kojima borave izbjeglice i migranti van smještaja - navodi se u saopćenju.