Na spisku za provjere nalaze se Aljoša Čampara, Davor Čićić, Adnan Delić, Sebija Izetbegović, Kenan Magoda, Nihad Uk, Abel Baltić...

Ova informacija izazvala je burnu reakciju bosanskohercegovačke javnosti, a javno su se oglasile i pojedine osobe koje se provjeravaju.

- Svaka naša antikoruptivna aktivnost koju provodimo izaziva određenu reakciju i ona je očekivana. Navikli smo da radimo i živimo s tim. Ured svakodnevno u okviru svojih nadležnosti i kapaciteta, kroz interne baze podataka koju smo uspostavili i analitički softver, izoluje lica koja su potencijalno u sukobu interesa i započinjemo proceduru provjere tih signala red flag sistema koje dobijemo. Također, postupamo po prijavama koje dobijemo od građana i uposlenika u institucijama u kojima su lica zaposlena ili u kontaktu. Konkretno, lica koja su se jučer pojavila su prijavljena lica, za koje je neko podnio prijavu da su potencijalno u sukobu interesa i ured ni u jednom trenutku nije rekao da su ta lica u sukobu interesa, nego da provjeravamo da li su u sukobu. Dakle, postupamo u skladu sa članom 12. Stav 2. Pokrenuli smo proceduru da utvrdimo da li su navodi iz prijave tačni ili nisu. Ukoliko budu tačni, poduzećemo mjere i radnje iz naše nadležnosti koje je dao zakon, ukoliko ne, zatvaramo predmet, donosimo odluku i to je to – kaže na početku razgovora za Faktor Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

VEZANI TEKST - Čengić: Čitam ove prijave za "sukob interesa", ovo će skoro sve pasti na sudovima

Dodaje da je u izvještaju EU Komisije o Bosni i Hercegovini za 2020., 2021. i 2022. godinu Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS ocjenjen kao jedina svijetla tačka u antikoruptivnom sistemu.

- To je za nas priznanje i mogu reći da smo imali uspješnu godinu. U 2022. godini smo uspostavili interaktivnu mapu, registar konkursa, nadogradili postojeće sisteme transparentnosti. Ako je korupcija bolest, onda je transparentnost lijek. Mi smo u potpunosti osvjetlili i sve rizične procese u Kantonu Sarajevo i nametnuli visoke standarde i za druge Kantone, ali i nivoe vlasti da nas prate i slijede. Zadovoljstvo je raditi sa ovakvim timom i u 2023. nastavljamo da unaprijeđujemo i usavršavamo antikoruptivni sistem. Prije svega mislim u sektoru gradnje, javnim nabavkama, procesu zapošljavanja i evo sada u prevenciji, suzbijanju i otkrivanju sukoba interesa, provjeri imovine nosilaca javnih funkcija i mnoge druge aktivnosti koje smo uspješno proveli do sada – nastavlja Kahvedžić.

Ističe da su u postojećem zakonu implementirani standardi Evropske unije kada je u pitanju prevencija suzbijanja i otkrivanja sukoba interesa, ustvari upravljanje sukobom interesa.

- Bosna i Hercegovina je dobila kandidatski status i mi se nalazimo u ključnom periodu kada moramo realizirati sve aktivnosti koje su ispred nas na putu. I zašto na primjeru Kantona Sarajevo ne započeti reforme kada je u pitanju ne samo sukob interesa nego sve druge antikoruptivne politike. Mediji su u ovom trenutku puno važniji nego ured. Objektivno informisanje i zaštita sistema koji je uspostavljen. Prije svega mislim na antikoruptivni sistem. Po mom ličnom mišljenju, Bosna i Hercegovina je u vrlo teškom političkom, ekonomskom, društvenom stanju i kada je u pitanju borba protiv korupcije, tu ne smije biti nikakve podjele i razlike – kaže Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.