Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Ankari kako se ubica saudijskog novinara Jamala Khashoggija nalazi među 18 uhapšenih osoba u Saudijskoj Arabiji, te je zatražio da se oni predaju Turskoj kako bi im sudilo tursko pravosuđe, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je govorio na sastanku sa predstavnicima gradskih odbora Stranke pravde i razvoja (AK Parti), a tom prilikom je govorio o aktuelnim dešavanjima. U fokusu Erdoganovog obraćanja bilo je još nerazjašnjeno ubistvo saudijskog novinara Jamal Khashoggija.

- Vrlo je jasno da je on ubijen, ali gdje je tijelo, morate ga pokazati. Onima koje je zanimalo dali smo informacije koje posjedujemo, dajemo i dalje. Dali smo i Saudijskoj Arabiji. Imamo i nove informacije, ali nema potrebe za žurbom. Ovih 18 ljudi (uhapšenih u Saudijskoj Arabiji) zna ko je ubio Khashoggija, jer je počinilac među njima. Ko je domaći saradnik, to ćete otkriti - poručio je Erdogan.

Dodao je kako će glavni saudijski tužilac doći u Tursku.

- Saudijska Arabija u nedjelju šalje glavnog tužioca u Tursku, razgovarat će s našim glavnim tužiocem. Ako želite skinuti ovu ljagu, ključna tačka naše saradnje su ovih 18 osoba. Ako od njih ne možete dobiti informacije, ovaj događaj se desio u generalnom konzulatu u Istanbulu, predajte ih nama i mi ćemo im suditi - poručio je Erdogan.

Novinar i kolumnista lista "The Washington Post" Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu. 

Turski sigurnosni izvori su ranije potvrdili da Khashoggi nije napustio zgradu konzulata, a da je u tom periodu u konzulatu boravilo 15 saudijskih državljana i službenika koji su posebnim letovima došli, a zatim i napustili Tursku. 

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu. 

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.

Govoreći o situaciji u Siriji, Erdogan je kazao da otkad je postignut sporazum o Idlibu, u ovoj regiji nema nikakvih problema, te je prisutan mir. Dotakao se i grada Manbija.

- Mi nikome ne prijetimo. Stoga nećemo dozvoliti da neko bude prijetnja po naše granice - rekao je Erdogan, te dodao: "Sjedinjene Američke Države (SAD) sporazum postignut po pitanju Manbija koriste kao sredstvo za zamajavanje. Vjerujemo da će ovo pitanje u najkraćem roku biti rješeno na način koji želimo. Turska je odlučna da umjesto zamajavanja u gradu Manbiju, svoju energiju usmjeri istočno od Eufrata".