open-navfaktor-logo
search
Katastrofa
Erdogan u Kahramanmarasu: U roku od godine izgradit ćemo nove zgrade u 10 provincija pogođenih zemljotresom
Najmanje 8.574 osobe su poginule, a 49.133 su povrijeđene nakon dva snažna zemljotresa koja su u ponedjeljak potresla jug Turske, potvrdio je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.
08.02.2023. u 13:21
get url
text

Erdogan je danas obišao regiju Kahramanmarasa, koja je najteže pogođena u razornom zemljotresu za koji se procjenjuje da je najveća katastrofa koja je pogodila Tursku u posljednjih 100 godina.

- Do sada imamo 8.574 poginulih, 49.133 povrijeđenih, imamo 6.444 urušenih zgrada -  rekao je Erdogan, na konferenciji za novinare nakon obilaska šatorskog naselja.

Dalje je naveo kako je država mobilizirala sva svoja sredstva i organizacije na čelu AFAD-om.

- Naši građani ne trebaju brinuti, nikada nećemo dopustiti da ostanu na ulici - rekao je Erdogan.

FOTO: AA

Predsjednik Erdogan je kazao kako su za građane pogođene zemljotresom osigurani ozbiljni smještajni kapaciteti u hotelima u gradovima Antaliji, Mersinu i Alanji, na južnoj obali Turske. Svi građani koji budu željeli moći će preći u ove gradove, gdje će im sve biti osigurano, a čime će biti olakšan i rad spasilačkim službama na terenu u narednom periodu.

Erdogan je dodao i kako će svim porodicama pogođenim zemljotresom biti uplaćeno po 10.000 turskih lira, kako bi im olakšali u ovim teškim trenucima.

- Naš cilj je u narednih godinu dana provesti operacije masovnog stambenog zbrinjavanja u 10 gradova, baš kao što smo učinili u drugim provincijama u kojima smo doživjeli katastrofe - dodao je Erdogan.

Prema podacima AFAD-a, ukupno 50.818 šatora postavljeno je za preživjele. Na teren su poslana i 5.434 vozila, među kojima bageri, traktori i buldožeri.

Da bi se operacije potrage i spašavanja izvele što brže, Turska je u utorak proglasila vanredno stanje na tri mjeseca u deset provincija, uključujući Adanu, Adiyaman, Diyarbakir, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaras, Kilis, Malatya, Osmaniye i Sanliurfa.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak rano ujutro jug Turske. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom.

Nakon toga je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, također u Kahramanmarasu.

Od posljedica zemljotresa i u susjednoj Siriji život je izgubilo najmanje 2.530 osoba, a 4.645 osoba je povrijeđeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.