Erdogan se obratio nakon sastanka kabineta u predsjedničkom kompleksu u Ankari.

- Sa devet miliona vakcinisanih protiv COVID-19 (više od 10 posto), Turska je među prvih pet zemalja svijeta - rekao je Erdogan.

Govoreći o borbi protiv pandemije koronavirusa, Erdogan je rekao kako pomno prate dešavanja u svijetu, naročitu u Evropi, te da u skladu s tim ažuriraju strategiju borbe protiv koronavirusa.

Erdogan je saopćio kako od danas u njegovoj zemlji započinje "novo razdoblje kontrolisane normalizacije". Prema njegovim riječima, u narednom periodu pooštravanje i popuštanje mjera u potpunosti će zavisiti od toka epidemije.

Tako je odlučeno da se mjera policijskog sata nedjeljom zadrži u gradovima visokog ili vrlo visokog rizika od širenja koronavirusa, dok u gradovima niskog i srednjeg rizika ova epidemiološka mjera više neće biti uvođena.

Sve ustanove u predškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju otvorit će svoja vrata, kao i osmi i 12. razredi.

Erdogan je također potvrdio da će restorani, kafeterije, slastičarne, kafići i slične uslužne djelatnosti, izuzev one u gradovima koji još uvijek imaju status visokog rizika, otvoriti svoja vrata u periodu od sedam do 19 sati, pod uvjetom da rade s kapacitetom od 50 posto.

Erdogan je govoreći o ekonomiji kazao kao je turski izvoz u februaru 2021. premašio 16 milijardi dolara, što je porast za 9,6 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Govoreći i o problemu rasizma u svijetu, Erdogan je rekao kako se kulturni rasizam pretvorio danas u institucionalni rasizam u mnogim evropskim zemljama, posebno u Francuskoj.