Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako Turska ispunjava sve uvjete za domaćinstvo Evropskog fudbalskog prvenstva (EURO) 2024. godine, te je dodao da očekuje pravednu procjenu pri odlučivanju u Evropskoj fudbalskog asocijaciji (UEFA).

Izvršni komitet UEFA-e zasjedat će sutra, 27. septembra, u švicarskom Nyonu i donijeti konačnu odluku o domaćinu Evropskog prvenstva koje će se igrati za šest godina.

Kandidati za domaćina tog takmičenja su Turska i Njemačka, a turski predsjednik Erdogan je u intervjuu za medijsku kuću Funke Medien Gruppe istakao da bi objektivnom procjenom UEFA trebala vidjeti kako su skoro u svim velikim turskim gradovima izgrađeni moderni sportski kompleksi kakvih nema ni u većem dijelu Evrope.

Ističući kako glasine o ekonomskoj situaciji u Turskoj nisu tačne, Erdogan je kazao da je Turska dinamična zemlja kada je riječ o turizmu i da nema razloga za brigu o popunjenosti stadiona i dobrim prihodima od sponzora i reklama.  On je, također, kazao da Turska ima 55 aerodroma, brzu željeznicu, dobre autoputeve i drugu potrebnu infrastrukturu za organiziranje velikog takmičenja.

- Njemačka je 1974, 1988. i 2006. godine bila domaćin dva svjetska i jednog evropskog prvenstva. Smatram da tu priliku treba dati i zemlji poput Turske, koja ispunjava sve uvjete i ima veliki interes za fudbal - kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je komentirao i fotografiranje sa fudbalerima Mesutom Ozilom, Ilkayem Gundoganom i Cenkom Tosunom u Londonu nakon kojeg se njemački reprezentativac turskih korijena Ozil našao na meti rasističkih napada zbog kojih je i napustio tim "Elfa".

- Nema se tu zbog čega kajati. Znate da se Lothar Matthaeus sastajao s Vladimirom Putinom. Fudbaleri se trebaju slobodno ponašati u skladu s vlastitom voljom. Žao mi je pak onih koji to kritikuju - poručio je Erdogan.

Podsjetivši na Ozilovu izjavu da je prihvatan kao Nijemac dok je pobjeđivao, a da je osuđivan kao migrant kada gubi, Erdogan je kazao da to ponajbolje oslikava diskriminaciju s kojom se fudbaleri suočavaju u Njemačkoj.

- Nije on bez razloga napustio njemačku reprezentaciju. Svako bi isto reagirao da se nađe na udaru takvih rasističkih napada i uvreda - kazao je Erdogan.

Naglasivši da se u antirasističkoj borbi mora ujediniti cijeli svijet, Erdogan je kazao da se sa Ozilom i ranije susretao, baš kao što se širom svijeta susretao i s drugim ljudima porijeklom iz Turske.

- Mesut živi u Londonu i zašto se ne bi sastao kad sam već bio tamo? Zar bi trebali linčovati nekog njemačkog fudbalera iz naše lige ako se fotografira s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel? Ne razumijem ja tu logiku - poručio je Erdogan i dodao da se Ozil i Gundogan mogu ujedno osjećati kao pripadnici zemlja u kojoj su rođeni i zemlje iz koje su njihovi roditelji i preci.

Na upit da komentira odluku fudbalera poput Ozila i Gundogana da nastupaju u dresu nacionalnog tima Njemačke, Erdogan je kazao da se ponosi tim igračima.

- Turska je njihova domovina, ali oni žive u Njemačkoj i prirodno je da se trude za uspjeh Njemačke - kazao je Erdogan.

Erdogan će sutra doputovati u višednevnu zvaničnu posjetu Njemačkoj, a kazao je da fudbal nije među temama koje su planirane tokom susreta s njemačkom kancelarkom Merkel. Dodao je da će o fudbalu govoriti ako kancelarka Merkel spomene Ozila i Gundogana.