Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je da bi greška historijskih proporcija bila ako se Libija prepusti na milost baronima rata.

Uoči sutrašnjeg Samita u Berlinu, međunarodne konferencije o Libiji, turski predsjednik Erdogan je za "Politico" napisao kolumnu pod naslovom "Put mira u Libiji prolazi preko Turske".

Ističući kako je Libija već deceniju u raljama krvavog građanskog rata, Erdogan je naveo kako međunarodna zajednica do sada nije preuzela odgovornost i nije okončala sukobe i uspostavila mir i stabilnost u toj zemlji.

"Danas smo suočeni s posljedicama te neosjetljivosti. Libijska vlada, koju su priznale i Ujedinjene nacije, već nekoliko godina je pod napadima barona rata Khalife Haftara", poručio je Erdogan.

On je dalje naveo kako Haftarovu oružanu organizaciju, koja pokušava izvesti puč u Libiji, podržavaju antidemokratske države poput Egipta, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Uprkos pokušajima pronalaska političkog rješenja, poput sporazuma iz Suheyrata iz 2015. godine, svijet nije uspio u dovoljnoj mjeri podržati aktere koji u Libiji zagovaraju diplomaciju i dijalog. Libijska kriza je izazvala podjelu u Evropi koja još pokušava odlučiti šta da radi u toj regiji. Njemačka, koja podržava legitimnu libijsku vladu i zagovara diplomatiju, u nedjelju će biti domaćin mirovne konferencije u Berlinu. Nasuprot toga, Francuska je stala na stranu pučiste Haftara i protiv legitimne libijske vlade - naveo je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan u kolumni za "Politico" dalje je napisao kako se mnogi pitaju zašto bi se Evropa trebala baviti krizom u Libiji dok se širom svijeta vode ratovi, sukobi i dok traju humanitarne katastrofe.

"U slučaju da Evropska unija ne pruži potrebnu pomoć Vladi nacionalnog jedinstva Libije to bi prvenstveno predstavljalo izdaju njenih temeljnih vrijednosti demokratije i ljudskih prava. Ostavljanje Libije na milost barona rata bi bila historijska greška", poručio je Erdogan.

Naglasivši da se ne smije zaboraviti da bi pad legitimne vlade Libije Evropu stavio pred nove probleme i prijetnje, Erdogan je naveo kako bi u tom slučaju Libija postala plodno tlo za ponovno dizanje terorističkih organizacija poput ISIL-a i Al-Kaide koji su pretrpjeli vojne poraze u Siriji i Iraku.

On je dodao da u Haftarovim redovima već djeluju grupe koje u velikoj mjeri dijele istu ideologiju s tim terorističkih organizacijama.

"Ne smije se zaboraviti ni to da bi nastavak sukoba u Libiji produbio nasilje i nestabilnost koji bi potakli val migranata ka Evropi", poručio je Erdogan.

Erdogan dalje tvrdi kako je kriza u Libiji svojevrsni lakmus papir za Evropsku uniju koji će dati odgovor na to da li će evropski lideri braniti napadnuti liberalni svjetski poredak ili će izbjeći odgovornost i poput slučaja u Siriji s tribina mirno promatrati krizu.

"Naši evropski prijatelji i saveznici trebaju shvatiti da svijet ne mogu promijeniti tako što će se samo žaliti i pričati kako su zabrinuti. Međunarodno pravo, demokratija i ljudska prava se ne mogu braniti, a da se ruke ne stave pod kamen", poručio je Erdogan.

Ističući kako historija pokazuje da okretanje leđa diplomatiji i zamajavanje međunarodne zajednice vode ka još većim problemima, Erdogan je kazao da se čini da neki evropski lideri nisu naučili tu lekciju.

Turski predsjednik Erdogan također je poručio kako Evropska unija svijetu mora pokazati da je bitan faktor na međunarodnoj sceni.

"Mirovna konferencija koja će se održati u Berlinu je važan korak ka tom cilju. S druge strane, od evropskih lidera očekujemo da manje govore, a da više prave konkretne korake. Uzmemo li u obzir da Evropa nije toliko voljna da pruži vojnu podršku Libiji, onda je najotvoreniji izbor da sarađuje s Turskom koja je odveć obećala da će pružiti vojnu podršku. Turska u potpunosti podržava legitimnu vladu Libije koju su priznale i Ujedinjene nacije. U posljednjim sporazumima o sigurnosnoj i vojnoj saradnji smo preuzeli obavezu da branimo libijsku vladu od pučista. U tom kontekstu ćemo obučavati libijske snage sigurnosti i spremati ih i za efikasniju borbu protiv terorizma, krijumčarenja ljudima i drugih prijetnji po međunarodnu sigurnost", poručio je Erdogan.

Erdogan je na kraju kolumne napisao da se Evropa trenutno nalazi na raskrsnici i historijskom času u kojem se treba srčano boriti za mir i učiniti sve kako bi se zaustavilo nasilje.

"Evropa na putu ostvarenja tog cilja može u potpunosti vjerovati njenom prijatelju i savezniku Turskoj", poručio je Erdogan.