Erdogan: Prvi put u historiji rukom civilne politike mijenjamo sistem vođenja država

objavljeno: 16.04.2017. u 22:11

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan čestitao je turskom narodu na referendumskoj odluci i podršci prijedlogu ustavne reforme koji je ranije prošao kroz parlamentarnu proceduru, te poručio kako je ova ustavna promjena važna, obzirom da se prvi put u historiji Republike Turske rukom civilne politike mijenja sistem vođenja države.

- Prema nezvaničnim rezultatima, sa oko 25 miliona glasova ‘za’, odnosno razlikom od oko million i 300 hiljada glasova prihvaćene su ustavne promjene - Rekao je Erdogan, te dodao, “bez obzira na to kako je ko glasao, zahvaljujem svima koji su izašli na biračka mjesta i obavili svoju građansku dužnost“.

Naglasivši kako je narod Turske donio odluku o političkom sistemu koji je predmet rasprava već dva stoljeća, Erdogan je kazao kako to nije obična odluka, već kako je to važna odluka o promjeni sistema.

- Uvijek je lako braniti postojeće, a teško braniti ispravnost novog. Mi smo, hvala Bogu, uspjeli ovo teško - kazao je Erdogan.

Naglasio je kako je turski narod današnjim glasanjem na referendum još jednom pokazao svoju zrelost, te da je donio historijsku odluku. Dodao je kako je "ovo je pobjeda cijele Turske. Posebno zahvaljujem građanima koji su glasali izvan Turske, jer znamo kroz šta su sve prolazili".

- Kao što sam i danas nakon glasanja rekao, ove ustavne promjene nisu bilo kakve promjene. Ovo je različito i ima poseban značaj. Po prvi put u historiji voljom parlamenta i našeg naroda napravljena je ovako značajna promjena. Ranije su naši ustavi i sistemi vođenja države određivani u vanrednim situacijama poput Rata za nezavisnost ili u periodu državnih udara. Mi po prvi put u historiji naše Republike u potpunosti rukom civine politike mijenjamo sistem vođenja države. U tom smislu je to vrlo bitno - poručio je Erdogan.

Istakao je kako njegova zemlja nakon referenduma nastavlja putem progresa te da će u budućnosti napraviti još veće korake. Nakon konferencije za novinare, Erdogan se obratio i okupljenim građanima u istanbulskoj četvrti Sariyer. Tom prilikom zahvalio se na podršći, te se ponovo dotakao i pitanja ponovnog uvođenja smrtne kazne u Turskoj.

Naglasio je da će to biti prva tema o kojoj će razgovarati s liderima političkih partija, od kojih su Binali Yildirim i Devlet Bahceli ranije potvrdili da će u parlamentu podržati to pitanje.

- Čini mi se da je i Kemal Kilicdaroglu govorio da će podrzati to pitanje, ali ako to i ne učini raspisaćemo novi referendum i pitati narod - zaključio je Erdogan.