open-navfaktor-logo
search
Turska
Erdogan pred početak Kongresa: Sa 13,5 miliona članova AK Partija jedinstvena u svijetu
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari da vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Partija) predstavlja jedinstvenu političku partiju u cijelom svijetu sa 13,5 miliona članova.
24.03.2021. u 10:06
get url
text

U Sportskoj dvorani u Ankari danas se održava 7. veliki redovni kongres vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

Delegati, novinari, osobe s posebnim potrebama i analitičari već su zauzeli svoje mjesto u dvorani, a okupljenim simpatizerima ispred dvorane se obratio predsjednik Turske i predsjednik AK Partije Recep Tayyip Erdogan.

On je kazao kako je AK Partija jedinstvena u Turskoj, ali da ni u cijelom svijetu nema takve političke partije.

- Broj članova naše partije je dosegao 13.500.000. Ne samo u Turskoj, ovakve političke partije nema nigdje u svijetu. Partija smo sa blizu milion mladih članova, sa više od pet miliona žena članica - kazao je Erdogan.

On je najavio da će na Kongresu biti usvojene i izmjene partijskog Statuta, uključujući i povećanja broja članova Centralnog izvršnog vijeća (MKYK) sa 50 na 75.

- Pored toga, uvodimo i termin rezerve u kojem će biti još 35 osoba, ali oni neće biti rezerva postrani, već će raditi zajedno sa drugim članovima - kazao je Erdogan prije nego je ušao u dvoranu u kojoj je dočekan ovacijama.

Kongres se održava uz jake sigurnosne mjere, a uvodno obraćanje će održati zamjenik predsjednika AK Partije Erkan Kandemir.

Erdogan će se obratiti na Kongresu, a govorit će o planovima AK Partije za budućnost.

AK Partija je na vlasti u Turskoj od 2002. godine. Zaslužna je za veliki ekonomski razvoj te zemlje, a među većim reformama koje je provela je svakako prelazak Turske sa parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.