- Sada napredujemo na novom nivou na vojnom polju, kao u svim drugim aspektima, od politike do ekonomije - rekao je Erdogan u obraćanju na svečanoj ceremoniji dodjele diploma na Univerzitetu za nacionalnu odbranu Turske u Istanbulu.

Naglasio je da je Republika Turska u prethodnom periodu poseban napredak ostvarila u oblasti odbrambene industrije.

- Napredak koji je Turska postigla u oblasti tehnologija odbrambene industrije u proteklih 15-20 godina je priča o uspjehu koju čitav svijet pomno prati i uzima kao primjer. Jedan od najvažnijih stubova snažnog stava Turske su zasigurno njene borbe i pobjede na vojnom polju - kazao je Erdogan.

Podsjetio je također da Turska nekoliko decenija vodi borbu protiv terorista i terorističkih organizacija.

- Uprkos svim zamkama i trikovima s kojima smo se suočavali tokom skoro 40 godina dugog rata protiv terorizma, pronicljiv stav koji smo zauzeli je znak da možemo uspjeti - rekao je turski predsjednik.

Dodao je da je Turska posljednjih godina snažno pomagala svojoj braći u drugim državama, uključujući i Libiju.

- Odazivamo se pozivima naše braće, koja jecaju pod progonom imperijalista, terorističkih organizacija i nesposobnih režima, i koji su postali njihove igračke. Uspjeh Turske u Libiji, u diplomatskom i vojnom smislu, doveo je do preslagivanja karata, ne samo na Mediteranu već i širom svijeta. Tamo gdje su Turci, nema progona, i u mjestima gdje se nalaze Turci nevina krv se neće proliti - kazao je Erdogan.

Istakao je i da Turske uopšte nema nikakve pretenzije na ničiji "teritorij, suverenitet, jedinstvo ili solidarnost".

Prema bilateralnom sporazumu o sigurnosti iz 2019. godine, Turska je pružila vojnu pomoć kako bi pomogla legitimnoj libijskoj vladi da se odupre napadima vojnog zapovjednika Khalife Haftara.